Architektura / bytové domy

Obytné „medové plástve“ mají poskytnout zázemí lidem bez domova v New Yorku

Architekti ze studia Framlab působícího souběžně v Oslu i New Yorku navrhli modulární strukturu připomínající medové plástve. Shluk modulů má sloužit pro ubytování lidí bez domova, jejichž počet v New Yorku stále narůstá. Kompaktní buňky ve tvaru šestiúhelníků je možné instalovat na fasádu bytových domů a důvtipně tak využít prostor v hustě zalidněné metropoli.

EARCH.CZ , 3. 9. 2018

New York bývá oblíbenou cílovou destinací v cestě za americkým snem lidí z celého světa. Pulzující metropole, která nikdy nespí, se ale potýká s problémy, jako je bytová krize, vysoká kriminalita nebo bezdomovectví. Právě počet lidí bez domova se kontinuálně zvyšuje, od roku 2012 narostl o 40 procentních bodů. Ke zhoršující se situaci přispívá nárůst městské populace vedoucí k zahušťování měst i rekordně vysoké ceny nájmů. Uvedené faktory nevyhnutelně vedou k rostoucímu trendu bezdomovectví, jelikož si čím dál méně lidí může dovolit vlastní bydlení. Konkrétně v New Yorku je podle dat z letošního června na ulici zhruba 61 000 lidí.

Na alarmující situaci reaguje norsko-americký ateliér Framlab návrhem modulární bytové konstrukce, jejíž tvar připomíná plástev medu. Organická struktura připevněná k fasádě bytových domů se rozpíná podle aktuálních potřeb a možností. Sociálně prospěšný projekt s názvem Homed jednoznačně evokuje japonský metabolismus, jehož zásadní symbol ztělesňuje věž Nagakin Capsule Tower kompletně sestavená z prefabrikovaných kapsulí.

homedFoto: eArch

Prosklené bytové jednotky z robustní oceli by měly sloužit k plnohodnotnému celoročnímu bydlení. Skleněný povrch pokrývají diody umožňující digitální projekci. Moduly proto mohou z exteriéru sloužit jako podklad pro umělecké či komerční projekce nebo projektování informačních sdělení pro veřejnost. Pokročilé technologie prostupují také vnitřními prostory. Důmyslně řešený interiér je navržen tak, aby jej bylo možné zrealizovat pomocí 3D tisku. Nábytek sestavený z vytisknutých modulů tvoří jednolitý celek na míru limitovanému prostoru.

homedFoto: eArch

Návrh bytových jednotek se zakládá na flexibilitě – moduly lze jednoduše přepravit a modulární stavbu na místě rychle postavit. „K situaci je třeba přistupovat  zeširoka, na úrovni regulací a politiky. Nicméně je nezbytně nutné, aby se designéři stali součásti tohoto procesu,“ uzavírají Framlab autorskou zprávu.

homedFoto: eArch

  • Ateliér: Framlab
  • Země: Spojené státy americké
  • Město: New York City
  • Datum projektu: 2015

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři