Architektura / občanské stavby

Olověný Dušan 2011 | Městské lázně podle Mariky Dumkové

Tento týden Vám představíme vybrané projekty nominované na cenu Olověného Dušana. První projekt patří Marice Dumkové z ateliéru Stempel & Beneš, která navrhla Městské lázně na exponovaném místě na břehu Vltavy v Praze.

EARCH.CZ , 26. 4. 2011

MĚSTSKÉ LÁZNĚ - Dětský Ostrov, Praha

  1. semestr ATZBP FA ČVUT 2010/2011 Marika Dumková ATELIÉR STEMPEL & BENEŠ

    Dětský ostrov obklopen kulturními klenoty Prahy vyzývá k výtvarnému ztvárnění všech elementů a kontrastů, které se zde střetávají. Jižní cíp Dětského ostrova je místo plné inspirace a napětí. Řeka se o čelo ostrova rozbíjí do dvou proudů jako o kýl lodi. Ze západu plavební komora, z východu hučení jezu. Nekonečnému proudu Vltavy odolává stěna kyklopského zdiva. Betonová slupka vyrůstající z cípu ostrova je zdánlivě propustná jen pro pár výhledů do jedinečného prostředí pražských břehů.

    Po příchodu na ostrov přes lávku se ocitám na střeše. Ke vstupu mě láká barevný oválný komín. Sestupuji dolů, tak, jako si lehám do vany, ponořím se do země. Dýchá jen jedinečná atmosféra intimity a klidu. Lineárně řazené ovály tvoří dispozici domu. Jakoby říční proud kdysi obrousil obří balvany, ve kterých teď vzniká další vodní život. Každý balvan má své funkce a tvář z barevné keramické mozaiky.

    Opravdový prostorový zážitek mě čeká při vstupu do vlastních prostor bazénů. Už nehledám úzké průhledy a obrazy města, prosklenou stěnou mě oslní široký pohled do okolí, který si vychutnám i při vodní relaxaci. Beton, ocel, dřevo a keramická mozaika. Kámen, Voda, Oheň, Slunce, Vítr a zase Voda.

    Více o nominovaném ateliéru Stempel & Beneš zde.

    Hodnocení poroty

    Kontextuální řešení neznamená neviditelnost: bílá figura lázní kopíruje tvar Dětského ostrova a v dálkovém pohledu se uplatňuje jako podnož smíchovské vodárenské věže, analogicky k budově Mánesa na protilehlém břehu Vltavy. Výrazná horizontála obohacuje pražské panorama a nautickou symbolikou evokuje atmosféru říčních lázní. Fasáda je rytmizovaná okenními otvory, které nabízejí pozorně komponované výhledy z interiéru na město.

     

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři