Architektura /

Pasivní fasáda budovy GOR

Mexická vlna architektury tentokrát přinesla rekonstrukci obvodového pláště administrativní budovy GOR. Tým Pascal arqiutectos se však nesmířil s jen tak ledajakou fasádou, jelikož ta jejich splňuje nejpřísnější tepelně-technické a akustické požadavky... už aby byl takový přístup standardem.

Pascal Arquitectos , 26. 8. 2010

Zásah do této 25 let staré budovy je přičítán poškozeným materiálům a nutností udržovat tepelně-akustické požadavky v daném území. Ke splnění tohoto úkolu byla použita pasivní fasáda, která efektivně šetří energii. Celkovým cílem bylo obnovit budovu s novým a moderním vzhledem s viditelným použitím nových technologií.

Rekonstrukce byla velmi složitá, jelikož celková obnova musela být provedena za stávajícího provozu všech kanceláří. Rozhodující hlediska návrhu byly vyřešeny vytvořením hermeticky uzavřené fasády s předsazenými hliníkovými profily obsahujícími velkorozměrné dřevěné žaluzie chránící před slunečními paprsky. Použité fasádní sklo má polyvinylovou povrchovou úpravu, která má zajistit všechny tepelně-akustické požadavky. Žaluzie jsou postaveny na hliníkové profily ukotvené v konstrukci předsazenými ocelovými nosníky ve vzdálenosti cca 1,2 metru od líce fasády.

Ve svislých styčnících jsou použity kloubové spoje k usnadnění posunu každé části a zároveň také aby tlumily otřesy a pohyby způsobené zemětřesením či vlastním sedáním budovy.

Ve vstupním podlaží byla přistavěna veranda – tak, aby byla funkce budovy jasně rozdělena na část soukromou a veřejnou.

Foto: eArch
 
Foto: eArch
 
Foto: eArch
 
Foto: eArch
 
Foto: eArch
 
Foto: eArch
 

 Mexická vlna 2010

 Název:

 Fasáda GOR Building

 Adresa:  Av. Ejercito Nacionál, Mexico City, Mexiko

 Autoři:  Pascal Arquitectos (Carlos & Gerard Pascal | M. Guindi)

 Realizace:  2003

Přeložil Filip Molčan

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři