Architektonické studio Prodesi/Domesi realizovali rodinný dům u lesa nedaleko Benešova Foto: Lina Németh
Architektura / rodinné domy

Pro pozorování okolní přírody. Dřevostavba kopíruje svažitý pozemek u lesa na Benešovsku

Rodinný dům u lesa pojali architekti jako jednopodlažní – vzhledem ke svému umístění na svažitém pozemku, který dřevostavba přirozeně kopíruje, je však interiér rozdělen hned do několika úrovní. Díky velkým proskleným plochám mohou majitelé nerušeně pozorovat pasoucí se srny i zurčící potok.

EARCH.CZ , 29. 6. 2023

„Naším cílem bylo vytvořit dům, který splyne s okolím a stane se přirozenou součástí přírody, která ho obklopuje, a kterou nijak neruší. Naopak pozvedává její divokost a přirozenost,“ říká architekt Václav Zahradníček z Prodesi/Domesi, který návrh domu vypracoval společně s architektem Michaelem Šilarem.

Architekti stavbu navrhli jako podélnou jednopodlažní hmotu kopírující svažitý terén. Nebylo tudíž nutné příliš zasahovat do půdy. Díky tomu je vnitřní prostor organizován do několika výškových úrovní. „Sklon šikmé střechy i domu samotného vychází z přírodou daných podmínek. Fasáda je řešena svislým dřevěným obkladem z modřínových palubek bez povrchové úpravy, což dům ještě více propojuje s okolní přírodou. Jen v menších plochách je dřevo doplněno omítkou ve světle šedé barvě,“ popisuje Zahradníček.

Foto: Rodinný dům kopíruje svažitý terén pozemku, který klesá až k tamějšímu potoku

Dřevostavba se nachází na krásném pozemku u lesa na okraji vesnice na Benešovsku, který klesá až k potoku, jehož zurčení podporuje klidnou atmosféru místa. Aby měli majitelé kontakt s přírodou i při pobytu uvnitř domu, použili velkoformátová okna. Celkově má dům tři úrovně propojené vyrovnávacími schody – nejníže najdeme prostorný obývák s kuchyní a jídelnou, odkud lze také vstoupit na krytou terasu, uprostřed domu se nachází menší místnosti sloužící jako pracovna a pokoje pro hosty, horní část domu pak patří dvěma ložnicím.

Interiéry jsou koncipovány ve světlých tónech, útulnost podtrhují dubové podlahy i otočný krb. Specialitou je pak řešení osvětlení promyšlené do posledního detailu, se kterým si vyhrál jeden z majitelů domu, jehož profesí je právě světelný design. Perfektní osvícení tak nemají jen jednotlivé místnosti ale také venkovní prostory včetně fasády a korun stromů.

Foto: Majitelé mají neustálý kontakt s okolní přírodou díky velkoformátovým oknům i terase přístupné z obývacího pokoje

Na střeše jsou umístěné fotovoltaické panely, zdroj pitné vody představuje studna na pozemku. Dešťová voda je zadržována v akumulačních nádržích a následně využívána pro splachování toalet, praní a podobně. Dům se tak snaží chovat šetrně ke svému přírodnímu okolí i po provozní stránce. Dům byl vystaven v rámci letošního Salonu dřevostaveb a dostal se také do Ročenky dřevěné architektury.

 

 

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři