Architektura / rodinné domy

Rodinný dům M&M Rosie

Překonat nevýhodné podmínky pozemku ve prospěch architektonické krásy - to je motto projektu, ve kterém autoři z japonského ateliéru ARTechnic dokázali proměnit zdánlivý handicap ve výhodu.

Kotaro Ide , 18. 11. 2011

Klient nás při rozhodování o koupi této parcely požádal o pomoc. Jednalo se o pětiúhelníkový pozemek orientovaný na západ s pouze dvěma rovnoběžnými hranicemi. Vzhledem k této dispozici měl pozemek nižší cenu – jeho rozloha je tak téměř o 30 % větší než jsou běžné pozemky za stejnou cenu. I přes jeho zvláštní tvar jsme si byli jistí, že bychom zde mohli realizovat prostorný dům a to tak, že se soustředíme na transformaci a vylepšení náročných aspektů, jako jsou úhel, orientace, výškové omezení a uzavřená fasáda. Tím jsme také našeho klienta podpořili při rozhodování.

Plán bez pravého úhlu

Dvě paralelní hraniční čáry se staly hlavními osami; čelní ulice, západní hranice a další na ně kolmé linie tvoří druhotné osy. Vytvořili jsme plán, který pojme všechny úhly do interiéru domu, přičemž prostor není ničím narušen a neobvykle tvarované vnější a vnitřní prostory tvoří harmonický celek. Problém vyvstal v postavení fasády, jejíž vzhled byl ovlivněn funkcemi vnitřního prostoru, vůči čelní ulici. To jsme vyřešili vytvořením průčelí v podobě vstupní brány se střešními okapy a bočními zdmi vystupujícími přímo do ulice. Také obrys šikmé střechy byl navržen tak, aby při pohledu z ulice působil vodorovně. Pozemek má tvar velmi úzkého pásu táhnoucího se od východu na západ. Pracovali jsme za velmi přísných stavebních podmínek omezujících výšku stavby, která nesměla bránit slunečnímu osvětlení sousedního domu stojícího severně od našeho pozemku. Z toho důvodu jsme se rozhodli snížit první patro pod úroveň terénu tak, aby vznikl dostatečný prostor pro potřebnou výšku stropu ve druhém patře. Aby kvůli snížení stavby nedocházelo k pronikání vody do vnitřního prostoru, navrhli jsme betonové mezipodlaží. Západní dvůr byl konstruován tak, aby se výhled rozevíral postupně od přízemí přes betonové mezipodlaží až na horní poschodí a nabídl tak širokou perspektivu v hustě zastavěné oblasti.

Odůvodnění stavebních postupů, směřování k promyšlené, ale solidní architektuře

Železobetonové zdi obsahují izolační betonové systémy. Vnitřní stěny byly omítnuty a natřeny barvou. Vnější betonové stěny zůstaly neomítnuté opatřené speciálním ochranným nátěrem určeným pro pohledový beton. S cílem zajistit pohodlné bydlení, zavedli jsme studený a teplý vzduch do podlahového vytápění. Vzduch tak cirkuluje v podlaze a vychází ven mřížkou umístěnou po obvodu místností. Tento systém funguje jako klimatizace v kombinaci s podlahovým vytápěním. 

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři