Architektura / občanské stavby

Souhra tradice a současnosti v italské vesnici. Budova školky se uzavírá sama do sebe

V malé jihotyrolské vesnici na severu Itálie proběhla před pár lety architektonická soutěž týkající se optimálního řešení nové budovy mateřské školy. První cenu získali architekti z italsko-rakouského studia feld72, kterým se podařilo důmyslně propojit místní stavební tradici se současným přístupem k navrhování.

EARCH.CZ , 4. 11. 2020

Rozvinout

Když začali architekti na projektu pracovat, poctivě si nastudovali specifika daného místa. Všimli si toho, že pro zástavbu malé italské vesnice Valdoara di Sotto v Jižním Tyrolsku jsou příznačné různorodé prvky v podobě kamenných zídek, plaňkových plotů nebo kovových zábradlí, které prostorově člení veřejné a soukromé prostory obce. Tuto charakteristiku se rozhodli promítnout do svého návrhu nové mateřské školy a tím výrazný motiv dále rozvinout – také díky tomu ve vyzvané architektonické soutěži zvítězili.

Mateřská škola v Jižním Tyrolsku, feld72 © Hertha Hurnaus

Italsko-švýcarské studio feld72 ale nesáhlo po konvenčním způsobu ohraničení pozemku. Zídka táhnoucí se po obvodu parcely se tady stává integrální součástí celkové hmoty objektu – kopíruje sklon přiléhající ulice, postupně se zvyšuje a plynule přechází v samotnou budovu. Architekti zároveň využili svažitého terénu k tomu, aby mohl vzniknout uzavřený prostor dvora, do kterého se budova školky otevírá. 

Architekty k tomu vedla ještě jedna okolnost. Kolem pozemku probíhá rušná silnice, takže uzavřený dvůr dětem poskytuje bezpečnost a zároveň prostor k venkovním aktivitám.

Mateřská škola v Jižním Tyrolsku, feld72 © Hertha Hurnaus

Dřevěné hnízdo

Zatímco z exteriéru budova působí spíše jako bílá kompaktní hmota se sedlovou střechou z falcového plechu, směrem do dvora ji pokrývá dřevěný plášť, který přispívá k útulné atmosféře venkovního prostoru. Pravidelným rastrem dřevěných latí je opatřena i zeď ohraničující západní stranu pozemku, do jejíž vnitřní strany jsou integrovány dětské skluzavky, prolézačky a otvory rámující výhledy do okolí.

Mateřská škola v Jižním Tyrolsku, feld72 © Hertha Hurnaus

Dřevo těžené v této lokalitě architekti bohatě uplatnili i v návrhu interiéru. Obklad stěn, stropů i nábytek jsou zde vyrobeny ze světlého dřeva, které v kombinaci s barevnými detaily a denním světlem, prostupujícím skrz velká okna, propůjčuje místnostem velmi přátelskou atmosféru. Dispozice interiéru pak umožňují jeho variabilní užívání a flexibilní přizpůsobení potřebné formy výuky.

Mateřská škola v Jižním Tyrolsku, feld72 © Hertha Hurnaus

Mateřská škola v Jižním Tyrolsku, feld72 © Hertha Hurnaus

  • Ateliér: feld72
  • Země: Itálie
  • Město: Valdaora di Sotto
  • Realizace: 2016

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři