Zrekonstruovaná vila poblíž Prahy od Karnet architekti Foto: Petr Polák
Architektura / rodinné domy

Stoletá vila F. X. Šaldy získala během důsledné rekonstrukce moderní a kontrastní vrstvu

Vila z počátku minulého století nedaleko Prahy prošla zevrubnou rekonstrukcí od studia Karnet architekti. Hlavním rysem návrhu se stala modernizace dispozice a práce s kvalitními materiály i původními prvky.

Adéla Vaculíková , 22. 2. 2022

Studio Karnet architekti zrekonstruovalo vilu v Dobřichovicích z prvního desetiletí 20. století, kterou obýval F. X. Šalda. Svou dnešní podobu vila získala až ve 30. letech, tedy v době, kdy zde tento významný literární kritik žil. „Tehdy byla provedena celková úprava průčelí včetně vybudování věže se stanovou střechou. Součástí úprav bylo i litinové zábradlí a vstupní brána, což jsou prvky zachované dodnes,“ přibližuje projekt architekt Michael Karnet.

Při rekonstrukci pětipodlažní vily na nepravidelném půdoryse architekt cílil na úpravu objektu tak, aby vyhovovala nárokům na moderní bydlení. Michael Karnet proto k původní stavbě přidal novodobou vrstvu – v místě původní terasy navrhl přístavbu, kterou od bílé historické hmoty odlišil tmavě šedou fasádou. „Hlavním cílem všech našich zásahů bylo jasně odlišit nové od původního,“ vysvětluje autor.

Interiéry domu prostupují různé druhy ušlechtilých materiálů. Podlahy z mramorových dlaždic nebo dřevěných kazet doplňují skříně z ořechové dýhy. Přízemí architekt naplnil zejména úložnými a technickými prostory, hlavní obytné místnosti se poté nachází v prvním patře, odkud se otevírá výhled do zahrady. Dětským pokojům a hlavní ložnici byla věnována poslední dvě patra.

Právě samotná ložnice získala jeden z nejpůsobivějších prostorů celé vily – nachází se totiž přímo ve zmiňované věži.  „Ve věži je celkem dvanáct oken, která do prostoru přináší dostatečné množství světla a zároveň jsou posazená tak, že je ložnice chráněna od kontaktu s okolím,“ popisuje architekt Michael Karnet. Postel je umístěná přímo pod otevřeným krovem a stojí na původním dřevěném pódiu.

Foto: Nejpůsobivější prostor vily věnoval architekt ložnici

Autoři projektu při rekonstrukci dbali na zachování a případnou obnovu množství původních prvků. Zachovány byly například vlysy na fasádě nebo litinové zábradlí schodišťové haly, špaletová okna jsou zase replikami oken původních. Vila si tak navenek zachovala svůj charakteristický vzhled z 30. let, za nímž se skrývají zcela moderní interiéry.

  • Autoři: Michael Karnet
  • Ateliér: Karnet architekti
  • Země: Česká republika (Česko)
  • Realizace: 2021
  • Projekt: 2018
  • Zastavěná plocha: 136 m²
  • Užitná plocha: 311 m²
  • Hrubá podlahová plocha: 544 m²
  • Plocha pozemku: 1208 m²
  • Zahradní architekt: Flera
  • Město: Dobřichovice

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři