Rekonstrukce prvorepublikové vily v Praze od studia Lenka Míková Architekti Foto: Tomáš Souček
Architektura / rodinné domy

Funkcionalismus v zenové zahradě. Vila z první republiky prošla citlivou rekonstrukcí

Při rekonstrukci prvorepublikové vily se hledal balanc. Jednou z největších výzev bylo její rozšíření o střešní nástavbu. Architektky pro ni našly podobu, která se přizpůsobuje původním formám vily a zároveň je jasně současná. Totéž se propsalo i do celého interiéru.

Adéla Vaculíková , 13. 6. 2024

Chodníčky, schody a zeleň ve vícero úrovních připomínají Japonsko. V zenové zahradě při domě se světlou omítkou je bazén, zahradní domek, vzrostlé stromy a další spousta různé zeleně. Je to oáza přizpůsobená rodinnému životu. Není však v Japonsku, ale v Praze.

Prvorepubliková vila měla původně dvě nadzemní podlaží a na střeše malý pavilon, ve kterém se sušilo prádlo. Při rekonstrukci byl zapojen do nové nástavby, díky které je v domě více místa a pokojů. Přízemí zůstalo vyhrazené společným obytným prostorům, v patře mají pokoje děti, nástavba je pro dospělé. Všichni si zde najdou to své.

Foto: Zahrada je takřka zenová, je v ní mnoho druhů zeleně a nemá jen jednu úroveň, takto ji navrhla architektka Anna Lochmanová.

Střešní nástavba je běžnou cestou, jak zvětšit dům, starým stavbám ale jen málokdy sluší. Tady architektky Lenka Míková a Anna Matoušková z ateliéru Lenka Míková Architekti dokázaly najít harmonii. Formu přístavby přizpůsobily stylu vily a posadily ji do středu střechy tak, že nevyplnila celou její plochu. Nástavba je novým střešním pavilonem, prostor pro střešní terasu zůstal taky. Okolo má subtilní kovové zábradlí, inspirované těmi, které se na modernistické stavby umisťovaly už mezi válkami.

Při rekonstrukci se dbalo na detaily, ty nové i na obnovu těch původních. Pozemek rámuje plot z replik původních prefabrikovaných tvarovek s krytou bránou ve středu. Vila má po zateplení terazzové římsy stejně jako kdysi a okna rozdělená do tabulek. Jiné je to na přístavbě, ta má okna s jednolitými skly a neviditelnými rámy, dává tak najevo, že jde o současný přídavek, přitom drží proporce podle původních okenních otvorů v nižších patrech domu.

Foto: Nástavba se přizpůsobuje stylu domu, dává však jasně najevo, že je současná - třeba okny bez dělení příčkami. 

„Snahou je prolnout staré i nové v jeden soudržný celek, rozlišení ponechat spíš v detailech,“ říkají architektky. Proto třeba nechaly původní hmotu vily i nástavbu omítnout omítkou se stejnou barvou ale s různou zrnitostí. Na nástavbě je jemnější.

Co se vnitřního uspořádání týče, v podstatě celé přízemí zabírá obývací pokoj s jídelnou a kuchyní. Ta je se zbytkem propojená portálem z mramoru. Od jídelního stolu se pak otevírá pohled do zahrady – přibyl zde prosklený arkýř, který podle architektek přináší motiv z nové přístavby i do spodních pater vily.

Ateliér Lenky Míkové má s úpravami meziválečných staveb už zkušenosti, na EARCH.cz jsme v minulosti prezentovali třeba rekonstrukci bytu ve funkcionalistickém bytě na Starém Městě. Se současnou rekonstrukcí vily ho spojuje použití ušlechtilých materiálů s pečlivým zpracováním.

Ve vile stojí za pozornost třeba to, jak jsou uspořádané podlahy - reflektují totiž míru zachovalosti prostorů. V přízemí jsou dřevěné parkety kladeny v klasickém stromečkovém rastru, pozoruhodným detailem je pak to, jak je od terazza v kuchyni odděluje mramorový pás, který je přímým pokračováním ostění decentního portálu. V patře jsou podlahy stále kladené do stromečku, ale použity byly větší lamely. V nástavbě jsou pak kladené rovně za sebe. Architektky říkají, že v přízemí a patře chtěly dosáhnout „prolínání dobových prvků a odkazů s čistým současným řešením“.

Foto: Přízemí zůstalo vyhrazené společným obytným prostorům.

Novou nástavbu od nich naopak oprostily, svůj současný původ dává najevo i v interiéru. Kromě podlah se to děje třeba i na vysokých posuvných dveřích založených na čistých liniích. Změna se propisuje taky do schodiště, napřed má zábradlí vyrobené podle toho původního, v nástavbě se mění, stává se plným a plasticky tvarovaný. V této vile mají všechny detaily svou logiku a odůvodnění.

  • Autoři: Lenka Míková, Anna Matoušková
  • Ateliér: Lenka Míková Architekti
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha
  • Užitná plocha: 195 m² interiér + 8 m² balkon a terasa
  • Plocha pozemku: 473 m²
  • Zastavěná plocha: 73 m²
  • Venkovní zpevněné plochy včetně bazénu: 115 m²
  • Studie: 2019
  • Realizace: 2020-2023
  • Zahradní úpravy: Anna Lochmanová
  • Fotograf: Tomáš Souček

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři