Architektura / občanské stavby

Tokio Sky Tree Tower - druhá nejvyšší stavba světa

V průběhu tohoto roku se postupně otevírala stavba nové tokijské telekomunikační věže, která nese název Sky Tree - Nebeský strom.

Jaroslav Sládeček , 10. 9. 2012

Původní Tokio Tower, postavená v roce 1957, byla inspirovaná tvarem pařížské Eiffelovy věže. Se svou výškou 333 m již nedostačovala pro šíření kvalitního digitálního vysílání, a proto vznikla potřeba věže nové, mnohem vyšší.

Nová věž Sky Tree Tower je vysoká 634 m, což ji řadí na druhé místo v žebříčku nejvyšších staveb světa hned za dubajský mrakodrap „Chalifova věž“, který má výšku 828 m. Autory návrhu jsou architekt Tadao Ando a sochař Kiichi Sumikawa.

Jméno "Nebeský strom" bylo vybráno prostřednictvím veřejného hlasování ze šesti možných názvů. Hlasování se zúčastnilo asi 100 000 obyvatel a pro název Sky Tree hlasovala třetina z nich.

Sky Tree stojí na třech bodech a uvnitř příhradové ocelové konstrukce skrývá železobetonový tubus. Vnější tvar má tedy nejprve trojúhelníkový půdorys, který se směrem vzhůru mění v kruh. Ve výšce 350 m se nachází první pozorovatelna (Tembo Deck). Ve výšce 450 m je pak druhá (Tembo Galleria), ve formě skleněného tunelu, obtáčejícího obvod prstence.

Stavba věže byla dokončena 29. února 2012. Věž je součástí rozsáhlé podnože, kde se nalézá množství obchodů, restaurací a zábavně vzdělávacích aktivit. Slavnostní otevření se konalo 22. května 2012. Do 10. července bylo možné ziskat vstupenky na věž pouze formou rezervace v předprodeji, aby se zamezilo tlačenicím. Od 11. července je již možno zakoupit vstupenky přímo na místě.

Na nižší pozorovatelnu (Tembo Deck) stojí vstup pro dospělé 2000 jenů (500 Kč), studentské vstupné je za 1500 jenů (375 Kč). Tembo Deck je zároveň jediné místo, kde lze zakoupit vstupenky do vyšší úrovně (Tembo Galleria) v ceně 1000 jenů pro dospělé a 800 pro studenty. Dospělého tedy procházka skleněným tunelem ve výšce 450 m nad Tokiem vvyjde na 750 korun.

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři