Byt v Klatovech je moderní a odvážný. Skrze detaily ale stále prozrazuje své stáří. Foto: Honza Zima
Architektura / interiér

V prvorepublikovém bytě mají dveře do světa fantazie. Jsou sytě modré a rodiče tam smí vstoupit jen výjimečně

Nebáli se výrazných barev, ani bourat. Mladá rodina žije ve velkorysém, nově zrekonstruovaném bytě po pradědečkovi.

Viktorie Majoberová , 22. 2. 2024

Prvorepublikový dům v Klatovech nechal postavit pradědeček ve třicátých letech, od té doby tam žijí jeho potomci. Mladá rodina, Alžběta, Michael a jejich malé děti, Albert a Miriam, se rozhodli zrekonstruovat původní byt o rozloze 170 m². Stali se tak další generací, která nárožní dům přijala za svůj domov. Hlavním záměrem bylo vdechnout bytu novou prostorovost a vnést současný standard bydlení, za podmínky, že prvorepublikový ráz interiéru zůstane zachovaný.

Proměnou prošly nejen veškeré povrchy, ale také celková bytová dispozice. Designéři ze studia JanskyDundera, autoři návrhu, uchopili rekonstrukci jako potenciál pro velkorysou změnu. Bourali a čistili, čímž scelili dříve oddělené menší místnosti. Vytvořili tak maximálně otevřený a světlý prostor, kde tráví rodina společně nejvíce času. Celý byt je logicky uspořádaný dle aktuálních potřeb života rodiny tak, aby měli všichni dostatek soukromí.

Pro děti i pro rodiče

Za výraznou modrou skříní se schovává svět fantazie. Autoři se inspirovali kouzelnou almarou z pohádky Narnie a vytvořili dětem jejich vlastní útočiště v pomyslném magickém prostoru. Monochromatická modrá chodba vytváří portál mezi dětským a dospělým světem. Sourozenci mají každý svůj vlastní pokoj a společnou koupelnu s oddělenou toaletou.

Foto: Monochromatická modrá chodba vytváří portál mezi dětským a dospělým světem.

Z důstojného útočiště se těší i rodiče. Jejich ložnice hraje tlumenými tóny a částečně odkrytou původní výmalbou. Tato barevná kombinace tvoří příjemné prostředí k odpočinku. Ložnice je propojená se světlou koupelnou a pracovnou, kde se hlavní role ujala červená olejovaná dubová dýha.

Foto: Byt v Klatovech je moderní a odvážný. Skrze detaily ale stále prozrazuje své stáří. 

Vzpomínky bytu nevypráví jen zachované niklové kliky nebo původní výmalba v ložnici rodičů. Nevšedním prvkem jsou také původní posuvné dveře v obývacím pokoji, které autoři vyplnili průsvitnými smrkovými švartnami- to je speciální typ dýhy. Celkové kolážování starých a nových materiálů je pozoruhodné a lze ho sledovat napříč celým bytem. Především však u pochozích ploch, kde designéři kombinují nové povrchy, přírodní marmoleum a stěrku, s repasovanou podlahou z dubových parket.

Design a obrazy

Každý kousek nábytku byl zvolen s velkou pečlivostí. Vybrané prvky jsou přehlídkou výrobků českých i světových designérů a umělců. Velkorysá dřevěná knihovna v obývacím pokoji je autorským dílem z produkce značky MCDJ, tedy z dílny samotných autorů. Mladá rodina si také vybrala několik abstraktních děl od mladých českých umělců, díky kterým se zdají pokoje úplné a barevně vyvážené.

Foto: Autorkou obrazu v jídelně je Lucie Jindrák Skřivánková. 

Architektura 30. let a nárožní parcela přináší do interiéru domu nevšední světelné podmínky. Do bytu vstupuje světlo ze všech světových stran nejrůznějšími původními okenními otvory, díky kterým lze v bytě zažívat dramatické světelné inscenace, především v momentě, kdy světlo dopadá na různé materiály a barevné plochy.

Barvy, koláž a světelná hra. Byt v Klatovech je moderní a odvážný. Skrze detaily ale stále prozrazuje své stáří. Autorům se podařilo rozproudit dialog mezi současnou a původní vrstvou, a vytvořili tak jedinečně pestrý celek. Vstřícný, uvolněný prostor, který není definitivní ale připravený na nové vrstvy, které do bytu přinese život mladé rodiny.

  • Autoři: Matěj Janský, Cyril Dunděra, Jáchym Janský
  • Ateliér: Janský & Dunděra
  • Země: Česká republika
  • Město: Klatovy
  • Fotograf: Honza Zima
  • Užitná plocha: 170 m²
  • Projekt: 2020
  • Realizace: 2022
  • Styling: Klára Tománková
  • Klient: Alžběta (29, psycholožka), Michael (37, ilustrátor), Albert (4) a Miriam (2)

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři