Rekonstrukce bytu v Praze - Holešovicích, Studio Schwestern. Foto: Nikola Tláskalová
Architektura / interiér

Barvy a dřevo. Rekonstrukce malého bytu v Holešovicích od sesterského dua

Byt přizpůsobený na míru svému velmi vysokému majiteli doplňují rodinné poklady a nábytek zachráněný ze skládky.

Nika Stibůrková , 26. 1. 2024

Sestry Moniku Cihlářovou a Ivetu Šalamounovou, známé jako studio Schwestern, oslovil klient s následujícím zadáním: žije napůl v zahraničí a napůl v Praze, nemá moc věcí a přeje si očištěný, funkční interiér. Jako své pražské zázemí si vybral byt 1+1 v Holešovicích, v domě z první poloviny minulého století, který už jednou rekonstrukcí prošel. Tehdejší majitel se ovšem rozhodl pro styl panelákových bytů, a tak například všechny původní dveře odstranil a nahradil tehdy moderními, prefabrikovanými. Hlavním úkolem pro architektky tedy bylo odstranit tuto vrstvu a navrátit bytu původní podobu a ducha.

“Stavební změny byly minimální, došlo pouze k dispozičním úpravám jednotlivých funkčních zón bytu,” popisují architektky. Tmavá a příliš malá kuchyň byla přesunuta ze vstupní chodby do obývacího pokoje. Navazují na ni úložné prostory, které sahají až po strop. Klient je totiž velmi vysoký, proto mu byl veškerý nábytek přizpůsoben tak, aby pro něj bylo používání pohodlné. Například kuchyňská linka je vyšší, než obvyklých 90 centimetrů, stejně tak umyvadlo a zrcadlo v koupelně jsou umístěné výš. I to je výhoda práce s architekty a nábytku na míru.

Foto: Výraznou modrou doplňuje světle šedá barva a dřevo, se kterým Schwestern rády pracují.

Schwestern spolupracují s truhlárnou svojí rodiny, to je pro ně typické. Dále patří k jejich rukopisu  používání barev v interiérech. V tomto případě zvolily tmavě petrolejovou barvu, která tvoří výrazný akcent, a objevuje se v obou pokojích. “Rády pracujeme se dřevem, které kombinujeme s barevnými lamino deskami. Výběr barev je trochu omezený, ale máme svoje oblíbené, a tady jsme si mohly dovolit výraznější kombinaci. Poličky jsou zase z lakovaného plechu, díky čemuž jsou subtilnější.” říkají o barevné koncepci. Ostatní povrchy v bytě jsou pak klasickou kombinací dřevěných parket, velkoformátové dlažby se vzorem terrazza a světle šedého obkladu v koupelně.

Foto: V chodbě byla položena nová velkoformátová dlažba.

K výsledné podobě bytu přispěl i majitel. Díky němu se do bytu vrátily také dobové dveře, byť původní se nezachovaly. Ze skládky má i psací stůl, který shodou náhod vyhovuje i jeho postavě. Jeho nápad je také kovová tyč nad postelí, díky které si může přemístit lampičku kam potřebuje. Tento motiv se opakuje ještě v koupelně a kuchyni, najdeme ho i na zvýšených jídelních židlích. Díky těmto prvkům je byt sice jen občasnou adresou, ale plnohodnotným domovem s osobností.

  • Ateliér: Studio Schwestern
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha - Holešovice
  • Realizace: 2022
  • Užitná plocha: 45 m²
  • Fotograf: Nikola Tláskalová
  • Nábytek: Profil nábytek
  • autor: Nika Stibůrková *
  • publikováno: * 26. 1. 2024

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři