Komunitní ekologické centrum v Paříži od Grand Huit a Mélanie Drevet Foto: Guillaume Bontemps
Architektura / občanské stavby

Z opuštěné železnice městská farma i sociální bydlení. Paříž přináší inovativní proměnu brownfieldu

Na místě vysloužilé železnice vznikl inspirativní projekt městské farmy, který vyniká pro stránkách environmentální i sociální udržitelnosti. Využívá recyklované materiály a nabízí ubytování pro sociálně znevýhodněné občany.

Kristýna Korčáková , 14. 8. 2022

Farma na trati. Tak se nazývá inovativní projekt v Paříži sloužící jako komunitní, školící a integrační centrum. Jedná se o projekt realizovaný v rámci ambiciózního plánu rozvoje francouzské metropole Réinventer Paris, který byl zahájen v roce 2014.

Farma vznikla na místě železničního brownfieldu na okraji Petite Ceinture, 32 kilometrů dlouhé bývalé okružní tratě vedoucí po obvodu Paříže. Projekt je společným dílem architektonického studia Grand Huit a krajinářky Mélanie Drevet. Téma urbanismu z pohledu sociologie je pro dvojici blízké, zvlášť v pojetí s ekologií, což se projevuje také v pojetí a záměru celého počinu.

Nově zbudované místo v sobě zahrnuje sociální a ekologickou stránku komunitního života. Jeho součástí je také 5 studentských a 15 nouzových bytových jednotek, restaurace nabízející menu z lokálně vypěstovaných surovin a veřejné pěstitelské záhony a skleníky nebo dokonce jeskyně pro pěstování hub. Přírodní a klidná oáza uprostřed města, která doslova ukazuje, jak efektivně hospodařit s přírodními zdroji a jak je šetrně využívat i v prostředí měst.

Kromě důrazu na ekologický provoz je pamatováno také na zmíněný sociální aspekt celého projektu – především na vztahy mezi místními a nově příchozími lidmi. Právě společné zahradničení je skvělou příležitostí pro stmelení komunity a integraci znevýhodněných nebo nových osob.

Foto: Společné zahradničení je příležitostí pro stmelení komunity a integraci nových lidí

Farmářské centrum má nepopiratelný přínos pro své okolí; využívá organický odpad, pořádají se tu trhy a vzdělávací workshopy, pečuje o okolní zeleň a figuruje jako komunitní zázemí. Na realizaci celého projektu má možnost se podílet široký okruh lidí, mimo jiné i studenti architektury. Co se týče materiálů, pracovali architekti převážně se dřevem, ze kterého jsou konstrukce ubytovacích objektů i krytí restaurace. Inovativní je využití izolace z recyklovaného textilu nebo kamenná zeď z vyřazených obrubníků.

Nepochybně se jedná o inspirativní projekt nejen díky šetrnému nakládání s přírodními zdroji, materiály, využitím nefungující městské lokality i schopnosti stmelovat komunitu. Ze všech těchto důvodů se farma probojovala mezi pětici finalistů letošní Ceny Evropské Unie za současnou architekturu – Mies van der Rohe Award 2022. Posledním vítězem tohoto ocenění byla přestavba 530 bytů v komplexu Grand Parc v Bordeax od dvojice Anne Lacaton a Jean Phillipe Vassal.

Foto: Kromě společného zázemí centrum nabízí i studentské nebo nouzové ubytování
  • Autoři: Mélanie Drevet
  • Ateliér: Grand Huit
  • Země: Francie
  • Město: Paříž
  • Realizace: 2019
  • Zastavěná plocha: 1360 m²
  • Užitná plocha: 1000 m²
  • Krajinářský architekt: Philippe Peiger

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři