Barbora Léblová navrhla zahradní domek se saunou, relaxačním prostorem a terasou na pražském Slivenci Foto: Studio Flusser
Architektura / rekreační objekty

Zahradní domek, ve kterém se zapotíte. Dřevostavba v Praze pojala saunu, relaxační prostor i venkovní terasu

Sauna na zahradě rodinného domu v Praze dostala podobu hranolu obloženého dřevem. Cílem bylo, aby dobře zapadla do okolní zeleně a nabídla prostor ke zklidnění. Využity proto byly převážně materiály s přírodním vzhledem.

EARCH.CZ , 21. 2. 2023

Architektka Barbora Léblová a architekt Ivo Herman navrhli do zahrady rodinného domu v Praze-Slivenci střídmý dřevěný objekt, který slouží jako privátní sauna. Nachází se na samotném okraji pozemku, kde vytváří optickou clonu vůči okolní zástavbě. „Ano, sousední bytové domy jsou blízko. Nic s tím nenaděláme a já to společně s klienty od začátku spolupráce vnímal jako danost. Prostě jsou tu bytovky a my jsme museli vymyslet saunový koncept tak, aby za plotem parcely nerušily výhled nebo soukromí klientů,“ vysvětluje Ivo Herman.

Objekt sauny vypadá jako malý zahradní domek ve tvaru hranolu a celý je obložený dřevěnými laťkami. Prostorově se dělí na tři zóny – samotnou saunu v levé části, odpočinkovou místnost uprostřed a venkovní terasu. Sami architekti říkají, že saunu navrhovali tak, aby dobře zapadla do zahrady. Novou pobytovou terasou ve výsledku prorůstají vzrostlé stromy, které ji tak dobře stíní, zóna pro odpočinek se zase otevírá velkým oknem výhledu do zeleně. „Sauna je osobní příběh. Je plný potu, soustředěné kontemplace a očištění. Navrhovat saunu a relaxační prostor pro klienty, které důvěrně znáte a máte rádi, je závazek,“ říkají architekti.

Foto: Interiér sauny tvoří cedrové dřevo, které patří k tradičním materiálům saun

V interiéru zahradní sauny dominuje dřevo, s jeho teplým odstínem pak kontrastují další materiály a povrchy jako šedé stěny nebo tmavá dlažba. „Tmavá dlažba na podlaze odkazuje k břidlici, v interiéru je použité cedrové dřevo, které patří k tradičním materiálům saun,“ popisují autoři. Tmavé je také masivní umyvadlo pro ochlazování a sprcha umístěná přímo před prostorem sauny. „Ochlazení po saunování bylo původně zamýšleno jakousi vanou, řešenou kamenicky z použité dlažby, ale nakonec jsme přistoupili k použití výkonného ‚chrliče‘, který funguje jako vodopád studené vody,“ dodávají.

Foto: Teplým odstínům dřeva kontrastují šedé stěny a tmavá dlažba

Osvětlení interiéru je řešené LED svítidly umístěnými mezi dřevěnými hranoly na stropě, vytváří tak útulnou atmosféru, dobře se totiž rozptyluje. „Minimalistický domek poskytuje majitelům a jejich hostům různé možnosti trávení volného času: od saunování až po letní posezení pod korunou stromu. Vytváří privátní prostor uzavřený před okolním světem a na druhou stranu velkoryse otevřený do zahrady,“ říká Barbora Léblová a Ivo Herman na závěr.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři