design /

Olověný Dušan 2012 | Dřez SKIP FROG

Dalším projektem, který se dostal do finále soutěže Olověný Dušan 2012 v kategorii "design - jednotlivci" je promyšlený kuchyňský dřez.

Gabriela Bajdichová , 25. 4. 2012

Foto: eArch
Názov SKIP-FROG, v preklade „skladačka“, je zvolený pre tento kuchynský drez práve preto, že rôznym poskladaním jeho komponentov poskytuje mnoho rôznych použití. Jeho zvláštnosťou je deliaca prepážka so silikónovým povrchom, ktorá vytvorí zvislým uložením dvojdrez alebo vodorovným uložením odkvapkávaciu plochu. Drez je navrhnutý tak, aby sa ďalšie dva komponenty, veľký a malý odkvapkávač, dali položiť v oboch smeroch - po dĺžke i šírke drezu, čím narastá počet variácii ich použitia. Na výrobu drezu i odkvapávacích plôch je použitá nerezová oceľ CrNi 18/10, pričom celý drez je vyrobený tiahnutím z jediného kusu plechu.

Cieľom bolo navrhnúť drez, ktorý neprekročí rozmermi bežné drezy v domácnostiach, a to predovšetkým v malých bytoch, a napriek tomu poskytne čo najväčší priestor na umývanie a najviac možností pre použitie.

Druhým dôvodom pre voľbu jednej veľkej nádoby s odnímateľnou prepážkou namiesto dvojdrezu, či podobných zložitejších variácii, je jednoduchosť výroby: drez by sa teoreticky vyrábal ťažením z jedného kusu plechu, čím odpadá potreba zvárania a následných úprav ako pri drezoch typu drez + vanička.

Komentář poroty

Studentka velmi vtipně a důsledně mapuje funkční možnosti a variabilitu použití kuchyňského dřezu. Používá jednoduché technické principy, které jsou předpokladem trvanlivosti. S citem pro detail vytváří svěží a neokázalé současné tvarosloví.

název Dřez SKIP FROG

autor Gabriela Bajdichová

vedoucí práce Alexius Appl

soutěž Olověný Dušan 2012

semestr zimní 2011/12

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři