kaa-studio - Vila ve staré zahradě

  • Autoři: Kamila Holubcová, Antonín Holubec
  • Ateliér: kaa-studio
  • Země: Česká republika (Česko)
  • Zodpovědný projektant: Tomáš Zima
  • Generální dodavatel: Petr Louma
  • Město: Černošice
  • Ulice, číslo: Žatecká
  • Suma: 10 000 000.00
  • Měna: CZK
  • Datum projektu: 2016
  • Realizace: 2020
  • Užitná plocha: 210.00m2
  • Zastavěná plocha: 190.00m2
  • Plocha pozemku: 925.00m2
  • Poznámka: Materiály

Zadáním bylo navrhnout dům pro čtyřčlennou rodinu. Rodiče pohybující se denně v umělých kancelářských open-space prostorách měli zásadní touhu po přírodních materiálech a intimitě. Dětská část byla požadována snadno oddělitelná od ostatních prostor, výhledově pro dobu, až děti odrostou. Velká pozornost klienta byla kladena na hospodárnost stavby a provozu domu, stínění slunečních paprsků ve dne a světelného znečištění generovaného domem v noci. Byl požadován venkovní krytý prostor pro celoroční sezení a sušení plodů a bylin.

Vila ve staré zahradě, kaa-studio / Kamila Holubcová, Antonín Holubec © BoysPlayNice

Parcela je situována nedaleko Prahy, na jižním svahu nad Berounkou s nádherným výhledem na Brdský masiv. Přístup na pozemek je z jižní strany, což se stalo dispoziční výzvou. Na zahradě stála stará chata a vzrostlé stromy – dole staré ovocné odrůdy, nahoře jehličnany a ořech.

Vila ve staré zahradě, kaa-studio / Kamila Holubcová, Antonín Holubec © BoysPlayNice
V návrhu jsme chtěli využít maximální povolenou zastavitelnost pozemku a většinu funkcí domu pro snadný pohyb soustředit do přízemí (společenská a rodičovská část), menší dětskou část nahoru. Hlavní hmotu domu jsme maximálně natáhli mezi východní a západní hranici, abychom vytvořili co nejdelší jižní fasádu – prohřívání/vytápění domu sluncem v topné sezóně. Letní slunce je naopak přirozeně stíněno zapuštěním prosklené fasády (zápražím).

Vila ve staré zahradě, kaa-studio / Kamila Holubcová, Antonín Holubec © BoysPlayNice

Dům jsme se snažili na pozemku umístit co nejvýše kvůli výhledům do kraje, dále na střih se sousedními objekty (soukromí) a s maximálním ohledem na staré vzrostlé stromy. To vygenerovalo polohu zhruba uprostřed pozemku a vznik dvou zahrad – jižního slunného ovocného sadu a severního stinného lesíčka.

Hlavní přízemní objem domu je ze solidního materiálu keramických tvárnic (bez vnějšího zateplení) a příčkovek, a je zastřešen betonovým stropem (pocit bezpečí). Střecha nad přízemím je koncipována jako zahrada, louka s motýly. Na ní je umístěna lehká dřevěná bouda/chata, jako místo pro dospívající děti. Přístup do domu je po vlnité pěšině vedoucí z hlavní komunikace. Garáž je ponechána dole, nestíní výhledům z obytné části. Za domem je zahradní domek se saunou, přistavěný k části původní chaty.

Vila ve staré zahradě, kaa-studio / Kamila Holubcová, Antonín Holubec © BoysPlayNice
Dispozičně je přízemí rozděleno na jižní společenskou a severní soukromou část. Jižní prostor má pět segmentů, jedním z nich je vstupní hala. Podél celé jižní stěny je zapuštěné zápraží, prostor mezi vnitřkem a vnějškem. V dřevěném patře jsou v krajích dva dětské pokoje se společnou střední halou a výstupy na střešní zahradu. Nejkrásnější výhledy.

Vila ve staré zahradě, kaa-studio / Kamila Holubcová, Antonín Holubec © BoysPlayNice

Vila ve staré zahradě, kaa-studio / Kamila Holubcová, Antonín Holubec © BoysPlayNice

Vila ve staré zahradě, kaa-studio / Kamila Holubcová, Antonín Holubec © BoysPlayNice

Generální partner
Hlavní partneři