OK Plan Architects - Rodinný dům u Blaníku

  • Autoři: Luděk Rýzner
  • Ateliér: OK PLAN ARCHITECTS
  • Spolupráce: František Čekal
  • Země: Česká republika (Česko)
  • Datum projektu: 2012
  • Realizace: 2016
  • Užitná plocha: 164.00m2
  • Zastavěná plocha: 137.50m2
  • Poznámka: Foto © Jaroslav Hejzlar

Dispoziční a materiálové řešení

Přestavba chalupy si vyžádala rozšíření stávající obytné plochy částečně podsklepené stavby s podkrovím. To zajišťuje nová přístavba, kam autoři umístili vstupní zádveří i nové hygienické zázemí. Přístavba kontrastuje s původním objektem jak svým tvarem, tak i materiálovým řešením. Její dřevěný laťový obklad vyniká vedle bílé omítky starého domu. Architekti upravili také nástupní prostor k domu s vjezdem z kamenných odseků a novým venkovním schodištěm z dubových pražců – to pak doplňuje také oplocení z gabionů.

OK Plan - RD pod Blaníkem

Rekonstrukce chalupy spočívala mimo jiné v sanaci stávajících konstrukcí. Pro bezproblémové fungování domu navrhl projektový tým ateliéru OK Plan architects podřezání cihlového zdiva a provedení nové hydroizolace. Zdi byly následně opatřeny kontaktním zateplovacím systémem. Nevyhovující stav krovu v podkroví si pak vyžádal kompletní výměnu včetně keramické střešní krytiny.

Dřevo a hliník

V přízemí domu a částečně i v podkroví navrhli autoři repliky dřevěných špaletových oken. S těmi pak materiálově i proporčně kontrastují nové otvory v domě, které jsou provedeny pomocí hliníkového systému Schüco s dvojitým zasklením. Podlahy vyřešili architekti rovněž v tradičním duchu, a sice z vrstvených dubových parket na řemen. Dubové dřevo pak nalezneme také u dveří, obkladů stěn a stropů i vybraných kusů nábytku.

OK Plan - RD pod Blaníkem

Světlému interiéru s množstvím dřeva prospívá dostatečný přísun slunečního světla, který není ve starých chalupách obvyklý kvůli tradičně malým oknům. V tomto případě se díky střešním oknům a velkoformátovému zasklení směrem do zahrady podařilo vnitřní prostory prosvětlit dostatečně. V dětském pokoji v podkroví pak navrhli architekti velkoryse řešený vikýř, který zajišťuje výhled do zahrady a v exteriéru tvoří výrazný prvek jinak jednoduše pojaté střechy. Kombinace tradičních a moderních prvků představuje hlavní charakteristiku exteriéru i interiéru domu a je třeba přiznat, že výsledku jednoznačně sluší.

OK Plan - RD pod Blaníkem

Rekonstrukce chalupy u Blaníku, OK Plan Architects © Jaroslav Hejzlar

Generální partner
Hlavní partneři