Novinky a názory / zprávy

V rámci mezinárodního online festivalu můžete navštívit Tesařovu vilu v Brně od Bohuslava Fuchse

Tesařova vila Foto: Františka Uřičářová

Do celosvětového on-line festivalu architektury se už potřetí zapojí i Brno. Mezi více než 50 stavbami ze všech koutů planety představí 9. dubna v 18:00 Open House Brno Tesařovu vilu, která v Masarykově čtvrti stojí od roku 1937. Ve společném hodinovém bloku se představí i newyorský Baldizzi apartment v sekci Fukcionalizmus v příbězích rodin. V Tesařově vile živě vystoupí historička architektury Šárka Svobodová a zástupci brněnského Open House. Celý dvanáctihodinový on-line festival Open House Worldwide se s letošním podtitulem Housing and the People zaměřuje na bydlení.

OpenHouse Brno , 5. 4. 2022

„V našem společném vystoupení s New Yorkem zmapujeme příběhy konkrétních rodin na obou stranách Atlantiku a dopady velké hospodářské krize. V Brně se zaměříme na příběh ředitele Živnostenské banky Augustina Tesaře, jehož potomci dodnes bydlí ve vile nesoucí Tesařovo jméno,“ přibližuje brněnskou část Open House festivalu jeho kreativní ředitelka Lucie Pešl Šilerová.

Jednopatrovou vilu se dvěma samostatnými bytovými jednotkami navrhl architekt Bohuslav Fuchs (1895 – 1972). Architektonicky navazuje na Fuchsovy rondokubistické stavby, netradičně pro funkcionalizmus tvoří fasádu půlkruh, preferovaný u organické architektury. Hospodářské a technické zázemí se nacházelo v suterénu. V roce 2011 vilu citlivě zrekonstruoval architektonický ateliér Tišnovka.

Moderátorkou společného brněnsko-newyorského bloku bude Rowan Wu z Open House New York. Baldizzi apartment, součást Tenement muzea imigrace představí Kathryn Lloyd, která plánuje přizvat i někdo z potomků těch, kteří žili přímo v domě, z něhož je dnes muzeum. Odkaz na youtube stream je k dispozici na webu festivalu www.openhouseworldwide.org. Zájemci budou moci během přenosu klást i dotazy.

Online festival pak slouží jako pomyslný předskokan Open House Brno „naživo“, který organizátoři naplánovali na víkend 28. a 29. května 2022. „Chystáme pro zájemce osvědčené lokace i zpřístupnění více než dvou desítek novinek, které postupně odkryjeme na webu www.openhousebrno.cz. Budeme rádi, když se přihlásí i noví zájemci, ochotní pomoci s letošní organizací, kterou každoročně zajišťují výhradně neplacení dobrovolníci,“ nabádá veřejnost Pešl Šilerová.

Open House Worldwide je síť padesáti měst celého světa, pořádajících festivaly architektury pro veřejnost, které každoročně navštěvují stovky tisíc lidí. Vznikla již v roce 2010.

První virtuální festival Open House Worldwide se konal v listopadu 2020 jako společná reakce na dopad covid-19 na festivaly Open House, které obvykle spoléhají na osobní účast zájemců. Sledovalo ho více než 40 tisíc diváků.

  • autor: OpenHouse Brno *
  • publikováno: * 5. 4. 2022
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři