Co je nového v projektu Vltavská filharmonie? Foto: Jan Malý
Novinky a názory / zprávy

Co je nového v projektu Vltavská filharmonie? Dopracování architektonické studie vrcholí

Vítězný architektonický návrh na budovu Vltavské filharmonie, který byl 17. května 2022 vyhlášen v pražském Centru architektury a městského plánování CAMP, získává detailní podobu. Renomované dánské architektonické studio Bjarke Ingels Group – BIG pracuje na rozpracování návrhu do podrobné architektonické studie.

Vltavská filharmonie Praha , 13. 6. 2023

Vítězný návrh se po svém vyhlášení v květnu loňského roku setkal s pozitivním přijetím široké veřejnosti díky svému nadčasovému designu i zpracování přilehlého okolí budoucí filharmonie. Po podepsání smlouvy o dílo v říjnu 2022 mezi Magistrátem hlavního města Prahy a studiem BIG se projekt posunul do fáze rozpracování vítězného návrhu do podrobné architektonické studie.

„Naší ambicí není jen to, aby vznikl perfektní koncertní sál. Chceme postavit kulturní centrum, které bude žít dvacet čtyři hodin denně, sedm dní v týdnu,“ uvedl k projektu vedoucí týmu Vltavské filharmonie Martin Krupauer a k návrhu dánského studia dodal: „Chtěli jsme také, aby vítězný návrh dovedl návštěvníka až na střechu. A návrh studia BIG to pojal mírou vrchovatou – v podstatě vzal náměstí a dovedl ho až na střechu.“

Na architektonické studii se aktivně podílí také český tým Vltavské filharmonie, který je součástí Pražské developerské společnosti, příspěvkové organizace Hlavního města Prahy. Tým za Hlavní město Prahu řídí projekt Vltavské filharmonie a s architekty studia BIG se setkává během pravidelných jednání.

Rozpracování návrhu do finální podoby probíhá kontinuálně od podzimu, kdy svými podněty přispěla i veřejnost. Participace probíhala během října a listopadu 2022 prostřednictvím veřejné diskuze s architekty ateliéru BIG nebo například s odborníky na dopravu a zeleň. Veřejnost se zapojila také prostřednictvím ankety online i osobně během října u participačního kontejneru na Strossmayerově náměstí v pražských Holešovicích. K participaci byli vyzváni také občané Prahy 7 a zdejší komunitní aktéři.

Foto: Rozpracování návrhu do finální podoby probíhá kontinuálně od podzimu

„Nyní jsme ve vrcholném rozpracování vítězného návrhu do podrobné architektonické studie,“ uvedl Martin Krupauer. Do původního architektonického návrhu studia BIG se v rámci práce na architektonické studii zapracovávají kromě výsledků participace také připomínky poroty soutěže, přizvaných odborníků ad. Probíhají workshopy s budoucími uživateli a v plánu je také oslovení a představení projektu dalším stakeholderům a dotčeným orgánům státní správy.

Architektonická studie bude dokončena letos na podzim a s jejími výsledky bude veřejnost seznámena. Zahájení samotné výstavby je plánováno na rok 2027 a otevření Vltavské filharmonie pak na rok 2032.

Minulý týden byla také zahájena debata mezi zástupci Magistrátu hlavního města Prahy a ministrem kultury Martinem Baxou o zapojení státu do projektu. „Projekt Vltavské filharmonie představuje celonárodní i mezinárodní záležitost a je velkou příležitostí pro celou českou kulturu. Jsem rád, že proběhlo první oficiální jednání Ministerstva kultury se zástupci Prahy k tomuto projektu,“ uvedl ministr kultury Martin Baxa během setkání se zástupci Magistrátu hlavního města Prahy v úterý 6. června v Nosticově paláci na Ministerstvu kultury ČR.

Foto: Minulý týden byla také zahájena debata mezi zástupci Magistrátu hlavního města Prahy a ministrem kultury Martinem Baxou o zapojení státu do projektu

„Vltavská filharmonie se stane klíčovou kulturní institucí celorepublikového i evropského významu. O jejím financování a provozu tedy jednáme se státem,“ řekl během setkání náměstek primátora Petr Hlaváček. „Vltavská filharmonie je úžasná příležitost, jak posunout pražskou kulturu na úplně novou úroveň. Praha potřebuje světovou architekturu a toto bude stavba, kterou zanecháme pro další generace. Jsem proto rád, že mezi hlavním městem a ministerstvem kultury panuje shoda,“ uvedl náměstek primátora Jiří Pospíšil.

Doprovodný program k projektu Vltavská filharmonie

Koncert pro Vltavskou filharmonii se uskuteční v sobotu 24. června 2023 v rámci festivalu Metronome. Vystoupí na něm Eve Quartet, houslový kvartet členek Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK. Součástí programu bude promítání vizualizací Vltavské filharmonie během koncertu a vystavení modelu budovy v areálu festivalu.

Foto: Architektonická studie bude dokončena letos na podzim a s jejími výsledky bude veřejnost seznámena

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři