Bjarke Ingelse zařadil časopis Time mezi 100 nejvlivnějších lidí planety Foto: Steve Benisty
Novinky a názory / architektonické soutěže

Architekt z obálek světových časopisů. Kdo je autor vítězného návrhu Vltavské filharmonie Bjarke Ingels?

Pražské nábřeží by měla kolem roku 2032 obohatit nová koncertní síň s výraznou siluetou. Za jejím návrhem stojí architekti ze slavného dánského studia BIG, které vede světová celebrita mezi architekty Bjarke Ingels.

Adéla Vaculíková , 12. 10. 2022

Vizionářský showman

Úspěšný sedmačtyřicetiletý architekt Bjarke Ingels je znám jako zakladatel jednoho z aktuálně nejvýraznějších architektonických studií světa, ale také jako charismatický showman. Jeho studio BIG (Bjarke Ingels Group) se řídí vlastní filozofií „Yes is more“, kterou Ingels představil také formou stejnojménné komiksové knihy a produkuje architekturu bez jasně definovatelného stylu – každá jejich stavba je totiž úplně jiná. Jádro tvorby dánského studia nepředstavuje snadno rozpoznatelný rukopis, ale podle Ingelse bezmezná kreativita.

Bjarke Ingels pochází z Kodaně, kde se narodil roku 1974. K umělecké tvorbě údajně tíhl odmalička a původně se vůbec nechtěl stát architektem, nýbrž ilustrátorem. Podle jeho vlastních vyjádření to byl také důvod, proč nakonec nastoupil ke studiu architektury na Královské dánské akademii výtvarných umění. „První dva roky jsou velmi obecné – hodně výuky se týká právě kreslení. Tak jsem si řekl, že se přihlásím aspoň na dva roky a zlepším se v kreslení pozadí,“ říká Bjarke Ingels, který se dodnes prezentuje nikoli pouze jako architekt, ale také vizionář, jak dobře ukazuje dokumentární film Big Time. V roce 2016 zařadil časopis Time Ingelse mezi 100 nejvlivnějších lidí světa.

Ingels si ke studiím v Dánsku nakonec přidal i zkušenosti z Katalánské polytechnické univerzity v Barceloně. Profesně nejsilnější dopad na něj však měla zkušenost z rotterdamského ateliéru OMA (Office for Metropolitan Architecture) vedeného Remem Koolhaasem.

Velmi brzy se ale vydal vlastní cestou. Již roku 2001 – ve svých 27 letech – spoluzaložil studio PLOT, s nímž krátce na to získal cenu Zlatého lva na Benátském bienále. Mezi nejvýznamnější práce tohoto ateliéru patří dva bytové komplexy v Kodani, a to WM Houses a Mountain Dwelling, které jsou ověnčeny řadou ocenění.

Foto: Mountain Dwelling v Kodani od studia PLOT, které Ingels spoluzaložil ve svých 27 letech

BIG = velké vize

Studio BIG vzniklo na přelomu let 2005 a 2006. Jelikož si již tehdy jedenatřicetiletý Ingels dokázal vybudovat zvučné jméno, rostlo díky přívalu nových zakázek velmi rychle. Dnes má své pobočky v Kodani, Londýně, Barceloně a čínském Šen-Čenu.

„Architektura BIG vzniká na základě pečlivé analýzy toho, jak se současný život neustále vyvíjí a mění. V neposlední řadě vlivem multikulturní výměny, globálních ekonomických toků a komunikačních technologií, které společně vyžadují nové způsoby architektonické a urbanistické organizace,“ zní charakteristika studia. Ingels k tomu ještě dodává, že chtějí stavět „pragmaticky utopickou architekturu“ a vyhnout se „nudným krabicím“. Jejich stavby tak všeobecně vynikají netradičním řešením a výraznými, snadno zapamatovatelnými siluetami.

BIG však není pouze o Bjarku Ingelsovi − studio společně s ním vede dalších 22 partnerů, mezi které patří také Brian Yang. Právě Yang s Ingelsem jsou hlavními autory vítězného návrhu Vltavské filharmonie. Mezi jejich nejvýraznější projekty dále patří Amager Bakke, kodaňská elektrárna na výrobu energie z odpadu, jejíž střecha slouží jako lyžařská sjezdovka, nebo Kistefos Museum v Norsku. „Brian má zkušenosti s výzkumem energetické náročnosti staveb a vysokoškolské vzdělání v oboru ekonomie, a proto se ve všech svých projektech zaměřuje na ekologickou a ekonomickou udržitelnost,“ říká o svém členovi studio BIG.

Foto: Hlavním autorem návrhu Vltavské filharmonie je vedle Ingelse Brian Yang

BIG v Česku

Realizace studia BIG jsou rozesety po celém světě. Dvakrát dokonce projektovalo i pro Prahu – k realizaci však nikdy nedošlo. Pro novou čtvrť Waltrovka v pražských Jinonicích studio navrhlo výškovou budovu ve tvaru písmene W. Nacházet se v ní měly kanceláře a byty. Návrh tvořily dohromady čtyři asi 30poschoďové věže, které se od sebe navzájem odkláněly, aby byly vnitřní prostory ideálně prosvětlené. Zajímavostí je také to, že se studio BIG účastnilo i soutěže na novou budovu Národní knihovny, v níž zvítězil návrh Jana Kaplického. Mezi oceněné projekty se ale tenkrát neprobojovalo.

Sám Bjarke Ingles na slavnostním vyhlášení výsledků soutěže na Vltavskou filharmonii prohlásil, že má na Prahu velmi dobré vzpomínky. Již v roce 2006 – tedy v prvním roce fungování studia BIG – měl výstavu v galerii Jaroslava Fragnera. Ta tehdy nesla příhodný název „BIG_IDEAS“.

Foto: Studio BIG v minulosti navrhlo pro Prahu také projekt W Tower

Studio BIG je v současnosti zapojené do dvou velkých projektů na území Česka a Slovenska. Vedle Vltavské filharmonie by mělo realizovat i nové sídlo společnosti ESET v Bratislavě, jehož návrh prezentovalo koncem minulého roku. Nový ESET Campus v sobě má propojit svět výzkumu a praxe a také předvést architekturu, která je ekonomicky i ekologicky udržitelná. Stejné požadavky platily i pro Vltavskou filharmonii – ta by podle oficiálních odhadů měla obohatit pražské nábřeží hned vedle stanice metra Vltavská v průběhu roku 2032.

Foto: Návrh ESET Campus pro Bratislavu od studia Big

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři