Novinky a názory / zprávy

Do 27. ročníku cen Grand Prix Architektů - Národní cena za architekturu se přihlásilo 180 projektů

Letošního XXVII. ročníku Grand Prix Architektů – Národní ceny za architekturu se účastní 180 architektonických projektů, které se budou ucházet o hlavní cenu GPA 2020 a ceny v jednotlivých kategoriích. Vyhlášení Grand Prix Architektů – Národní ceny za architekturu 2020 proběhne 8. října 2020.

Obec architektů , 14. 9. 2020

Jsem potěšen, že i přes veškeré komplikace spojené s koronavirem, se do letošního ročníku přihlásilo takové množství projektů. Ukazuje to na vysokou úroveň této soutěže, která si klade za cíl především nezávislost a objektivní hodnocení. Tomu odpovídá i složení poroty, která je každoročně složená ze čtyř zahraničních významných hodnotitelů a jednoho českého. Všichni tito porotci mají za sebou úspěšnou kariéru v oblasti architektury,“ uvedl Oleg Haman, předseda Obce architektů.  

Připomínáme složení poroty letošního již XXII. ročníku soutěže:

Christian de Portzamparc - Francie - Nositel Pritzkerovy ceny za architekturu za rok 1994. 2PORTZAMPARC

Peka Salminen - Finsko - PES Architects

Fokke Moerel - Nizozemsko - MVRDV

Tanja Buijs Vitkova – ze Slovenské republiky, žijící v Rotterdamu - aiscube

Dan Merta - Česká republika – galerista - Galerie Jaroslava Fragnera

Hlavní ceny soutěže GPA:

Grand Prix Architektů – velká modrá kostka Cena za celoživotní dílo – velká červená kostka

Porota může udělit další ceny – malé modré kostky – v následujících kategoriích: 

Novostavba Rekonstrukce Rodinný dům Architektonický design a výtvarné dílo v architektuře

Od loňského roku se také udělují ceny za:

Interiér – malá žlutá kostka; Urbanismus – malá fialová kostka; Krajinářská architektura a zahradní tvorba – malá zelená kostka.

Novinkou letošního ročníku je zvláštní kostka za šetrnou stavbu. Tato cena bude udílena ve spolupráci se Českou radou pro šetrné budovy (Czech Green Building Council). Ti, kteří v rámci registrace vyplnili dotazník týkající se environmentálního aspektu projektu, budou soutěžit také v rámci této kategorie. 

Porota má právo přesunout projekty v rámci jednotlivých kategoriích. Např. pokud architekt či architektonické studio přihlásí projekt do kategorie Interiér, porota může rozhodnout, že daný projekt více zapadá do kategorie Architektonický design. 

Autorem hlavní ceny – velké modré kostky - je Bohumil Eliáš starší, český sklářský výtvarník, sochař, malíř a grafik. Na tradici svého otce navazuje jeho syn Bohumil Eliáš mladší, český sochař, malíř a sklář, který dnes vyrábí tyto výjimečné ceny. 

Vyhlášení letošního ročníku bude 8. října 2020. O průběhu a formě vyhlášení budete informováni s předstihem.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři