Novinky a názory / zprávy

Festival světla BLIK BLIK rozzáří Plzeň s tématem PRAMENY

22. a 23. března 2024 se koná plzeňský festival světla a umění ve veřejném prostoru BLIK BLIK. Foto: BLIK BLIK

Každé jaro ulice a budovy Plzně rozzáří festival světla BLIK BLIK. Letošním tématem jsou PRAMENY, odkazující nejen na čtyři plzeňské řeky, ale také na naše předky. S osmým ročníkem se festival rozrůstá do historicky největších rozměrů.

BLIK BLIK / Eva Klapka Koutová , 21. 3. 2024

V poutavé světelné show se představí celkem 14  venkovních instalací od mezinárodně uznávaných světelných umělců z celého světa i místních talentů. Zdarma bude celkem 12 exteriérových instalací, další dvě v DEPO2015 budou zpoplatněné, stejně jako rozsáhlá výstava japonského umělce Yasuhira Chida Light Scapes.

Kudy po Pramenech?

Trasa s odkazem na zvolené téma povede z velké části podél plzeňských řek Mže a Radbuzy. Na řece Mži se vzedme obří vodní stěna, na které dvojice francouzských umělců Jérémie Bellot a Ena Eno rozehrají světelnou optickou iluzi s názvem Seat of Illusions. V iluzorní vodní hladinu se promění i prostor v centru města v Šafaříkových sadech dílem Aftereal japonského umělce Yasuhiro Chida.

Tři videomappingy

Na fasádě Studijní a vědecké knihovny představí Prameny s odkazem na předky 12 účastníků druhého ročníku Školy videomappingu vedeného profesorem Lucem Pulvirenti. Tematicky vzdají poctu slavnému plzeňskému rodáku Ladislavu Sutnarovi.

Videomapping s názvem Městské štěstí od španělského umělce Amadora Artigaa na sebe vezme podobu velkého červeného tlačítka, které po stisknutí náhodně přehraje jednu z několika promítacích sekvencí.

Projekce Čtyři sezóny Elizavety Gamzatové a Anastasie Naianové obleče do světelného hávu průčelí OC Olympia. Na stejném místě vyroste také obří Magická fazole od dua Filthy Lucker a Pablo Estrellas, a také zábavný Les světel od BLIK BLIK Crew.

Foto:

Prameny v DEPO2015

Prameny ve smyslu zdroje přestaví v DEPO2015 ve své instalaci Wood Wide Web výtvarník ATI Sphere. Jeho Interaktivní videoprojekce je lesní paralelou k lidskému internetu a nadchne především dětské návštěvníky.

Na Prameny se vstupenkou

Velkou interaktivní instalaci Symfonie24 v DEPO2015 doprovodí tóny inspirované skladateli české vážné hudby – Smetanou, Dvořákem, Janáčkem a dalšími. BLIK BLIK se tam pomyslně přidává k oslavě Roku české hudby. Specialista na laserové projekce Richard Mach českou klasickou hudbu míchá se současnými elektronickými žánry a propojuje ji ve velkorysou světelnou a laserovou show.

Druhou světelnou instalací, na které je nutné zakoupit vstupenky je interaktivní stěna Exposure_03 od rakouského umělce Davida Reumüllera, díky níž se mohou návštěvníci stát částicemi nové galaxie, ponořit se do ní a celou ji procestovat.

V Muzeu církevního umění ve Františkánské ulici bude k vidění již zmíněná unikátní expozice jednoho z nejuznávanějších světelných umělců současnosti Yasuhira Chida Light Scapes (Krajiny světla). Jedná se o dosud nejrozsáhlejší soubornou výstavu jeho působivých minimalistických světelných instalací ve střední Evropě. Expozice se návštěvníkům otevře během festivalu a pokračovat bude až do 21. dubna.

Foto:

Světelné sochy

V Plzni se představí také statické světelné objekty. Sousoší Pod tlakem slovenského tvůrce Pavola Trubena je vtipnou narážkou na kompenzaci stresu cvičením. Polská umělkyně Olga Grybowicz nechá u Mlýnské strouhy vyrašit stonky díla s názvem Stem. Nad valem U Ježíška, potažmo vodní hladinou Radbuzy vytvoří magické vztahy Měsíc a Slunce v instalaci nePLANETY.

Vlastní světélkující vážka

V doprovodném programu festivalu bude pro rodiny s dětmi připraven workshop Dragonflies, na kterém si každý může vyrobit vlastní světélkující vážku. Festival bude tradičně doprovázet také výstava. Letos představí pod názvem Endemic Monsters své aktuální dílo vynikající malíř, typograf, grafik, designér a hudebník František Štorm.

Ozvěny BLIK BLIK festivalu v podzemí

Novinkou a velkým lákadlem tohoto ročníku jsou „ozvěny“, které se uskuteční 6. a 7. dubna v neobvyklém prostředí kaolinového dolu Centra Caolinum Nevřeň. Návštěvníci se tak mohou těšit na první festival světla v podzemí!

Vstupenky a veškeré informace jsou k dispozici na stránkách festivalu.

Program v mapou prohlídkové trasy ke stažení.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři