Nizozemské studio DRIFT využívají potenciál dronů naplno. Vizualizují pomocí nich architekturu či její dostavby Foto: Studio DRIFT
design / Ostatní

Koloseum v původních dimenzích či Sagrada Família po dokončení. Stovky dronů dokreslují světové památky

Od roku 2020 pracuje nizozemské studio DRIFT na zdokonalování svého softwaru pro drony. Chtějí vytvářet rendery v reálném životě a v životní velikosti a vizualizovat tak jedinečné objekty či dostavby.

EARCH.CZ , 6. 4. 2023

„Jak by vypadal Sagrada Familia, kdyby byla dokončena?“ kladli si otázku umělci ze studia DRIFT. Dnes už na ní pravděpodobně znají odpověď. Představili totiž výsledky svého úsilí vylepšit dronový software tak, aby vytvářel vizualizace slavných staveb a rekonstrukcí architektonických památek v životní velikosti. Pomocí těchto vzdušných soch proměňují prostor a tvoří obdivuhodná světelná díla. "Všechna jednotlivá díla mají schopnost přetvářet prostory. Značně limitující parametry muzeí a galerií ne vždy umožňují uměleckému dílu naplno vyznít, často proto dochází k naplnění jeho potenciálu až ve veřejném prostoru nebo prostřednictvím architektury,“ tvrdí umělci.

Ateliér DRIFT založili v roce 2007 nizozemští umělci Lonneke Gordijn a Ralph Nauta. V současné době je součástí jejich týmu 64 multidisciplinárních odborníků. Vytvářejí zážitkové sochy, instalace a jak sami říkají – znovu se napojují na přírodu prostřednictvím technologií. Umělci vychází ze základních mechanismů Země a snaží se obnovit naše spojení s ní. Prostory muzeí a galerií pro ně byly často nedostatečné, a proto svá díla postupně přesouvají do veřejného prostoru. Jejich novátorský přístup obdivují světoznámí umělci jako Refik Anadol, Sebastian Errazuriz nebo Maria Kreyn.

Foto: Nizozemské studio DRIFT založili v roce 2007 umělci Lonneke Gordijn a Ralph Nauta

DRIFT uvedl svou první dronovou show nazvanou „Franchise Freedom“ v roce 2017. Tato performativní instalace měla premiéru v Miami, následovala představení po celém světe. Od té doby se podíleli na řadě dalších instalací světového měřítka. Od roku 2020 spolupracují se společnostmi Drone Stories a Nova Sky Stories. Společně dávají vizualizacích a renderům nové obdivuhodné měřítko. Vyzývají všechny architekty a architektky, aby jim pomohli uvést do života jejich budoucí projekty udržitelným, ale fascinujícím způsobem.

Foto: Autoři podnikli již řadu světelných instalací po celém světě

Klíčová slova:

vizualizace památka umění

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři