Novinky a názory / zprávy

Filharmonie, kanceláře a byty. Praha chystá revitalizaci brownfieldu v Bubnech

Zanedbaný pražský brownfield Bubny–Zátory se promění v plnohodnotnou městskou čtvrť. Stavět se má začít do čtyř let. Na zrevitalizovaném území vznikne prostor pro bydlení, práci, obchod i kulturu. Budova filharmonie, administrativní komplex a obytné bloky budou předmětem architektonické soutěže.

Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy , 9. 4. 2018

„Z hlediska rozvoje širšího centra Prahy jsou Bubny nejvýznamnějším transformačním územím, které má potenciál pozvednout celé město ekonomicky i kulturně. Proto je důležité, aby se staly výstavní pražskou čtvrtí s příjemným městským prostředím a dostatkem veřejné vybavenosti,“ říká Adriana Krnáčová, primátorka Prahy.    

Rada hl. m. Prahy již dříve zadala Institutu plánování a rozvoje Prahy (IPR) připravit na Bubny územní studii, ten se rozhodl vypsat otevřené výběrové řízení. Zároveň si IPR nechal zpracovat odborné posudky území Holešovic u pěti nezávislých renomovaných architektonických kanceláří. Ty posloužily jako podklad pro budoucí zpracovatele a nastiňují, na jaké detaily se ve studii soustředit.

„Bubny jsou transformační území o velikosti 110 ha, což je jen o něco méně než rozloha pražského Starého města. Cílem dodatečných analýz a posudků bylo zajistit, že vzniklá územní studie bude odpovídat jak potřebám lokálním, tak i celého města. Můžete si to představit jako výrobu chybějícího dílku puzzle, který dlouho nikdo nemohl najít. Měl by pohodlně propojit Holešovice a Letnou a dobře navazovat na oblasti za řekou,“ dodává Petra Kolínská, náměstkyně primátorky.

„Součástí zadání územní studie bude i realizace koncertního sálu u metra Vltavská a prověření rozvoje okolí Holešovického nádraží. Důraz je kladen na synergii bydlení, pracovních příležitostí, obchodu, kultury a služeb. To vše při zajištění komfortní dopravy, jak osobní, tak i hromadné,“ říká primátorka Adriana Krnáčová.

Studie bude jakýmsi hracím polem a podkladem pro změnu územního plánu. Na filharmonii, administrativní centrum i jednotlivé stavební bloky budou poté vypisovány architektonické soutěže.

„Bubny a Zátory řeší Praha už přes 20 let. Je to dlouhá doba, ale není neobvyklá. Například londýnské nádraží King´s Cross, celosvětově uznávaný úspěšný příklad revitalizace brownfieldu, se připravoval na transformaci od počátku 90. let a dokončení je plánováno na rok 2020. Přitom King´s Cross má 4x menší rozlohu než Bubny,“ říká ředitel IPR Ondřej Boháč. 

 

Foto: EARCH

 

Jaké jsou další kroky?

Časová osa

květen 2018 - Výběr zpracovatele na územní studii září 2018 – Schválení územní studie září 2018 – Úprava změny územního plánu (na základě územní studie) květen 2019 – Udělení výjimek ze stavební uzávěry 2020 – Schválení změny územního plánu 2020 – Sejmutí stavební uzávěry 2020 – 2035 – Koordinovaná výstavba ve spolupráci s investory, městem a státem

Klíčová slova:

IPR Bubny Praha revitalizace nádraží

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři