Novinky a názory / zprávy

Jak se restauruje plastika určená do veřejného prostoru. GHMP pořádá dvoudenní konferenci

Konference KÁMEN, MĚSTO, PAPÍR / O restaurování veřejné plastiky proběhne 15. a 16. listopadu v Domě U Kamenného zvonu v Praze - výřez z pozvánky Foto: Galerie hlavního města Prahy

V Galerii hlavního města Prahy se bude přednášet a debatovat o způsobech a možnostech restaurování veřejné plastiky. Instituce se tématu věnuje dlouhodobě, ve své správě má totiž bohatý soubor děl, které se ve veřejném prostoru nachází. Dvoudenní konference s názvem KÁMEN, MĚSTO, PAPÍR / O restaurování veřejné plastiky proběhne 15. a 16. listopadu v Domě U Kamenného zvonu v Praze.

Galerie hlavního města Prahy , 14. 11. 2023

Galerie hlavního města Prahy si Vás dovoluje pozvat na dvoudenní konferenci KÁMEN, MĚSTO, PAPÍR / O restaurování veřejné plastiky, která se koná 15. a 16. listopadu 2023 od 9:30 do 16:00 v Domě U Kamenného zvonu v Praze. Událost je organizovaná programem Umění pro město a částečně navazuje na první ročník konference KÁMEN, MĚSTO, PAPÍR z listopadu minulého roku.

Konference si formou přednášek a prezentací klade za cíl prezentovat nové trendy a příklady inspirativní praxe v péči o umění ve veřejném prostoru. První den konference budou představeny nové technologické postupy v péči o veřejnou plastiku a jejich klady a zápory. Druhý den bude pozornost věnována otázce reinterpretace uměleckých děl ve veřejném prostoru v současném kontextu, a zaměříme se na problematiku odstraňování či přemisťování soch z důvodů rekonstrukce území či změny politického nebo sociálně-kulturního kontextu.

Cílem konference je poskytnout platformu pro odbornou výměnu informací a zkušeností mezi restaurátory*kami, konzervátory*kami, historiky*čkami umění, akademiky*čkami a dalšími odborníky*icemi z z oboru, ale k účasti je zvána i široká veřejnost se zájmem o danou problematiku.

Foto: Konference si formou přednášek a prezentací klade za cíl prezentovat nové trendy a příklady inspirativní praxe v péči o umění ve veřejném prostoru

Poukážeme na různé aspekty a výzvy, se kterými se restaurátoři*ky setkávají při práci na veřejných plastikách, včetně otázek týkajících se materiálů, technik, etiky a udržitelnosti.

Více informací o konferenci naleznete na GHMP webu zde.

Přihlašování účastníků*ic je možné prostřednictvím e-formuláře.

Kapacita míst na konferenci je omezená, proto prosíme o závazné potvrzení Vaší účasti skrze formulář. V případě změny nás, prosím, kontaktujte na agata.hosnova@ghmp.cz

Z konference bude pořízen záznam, který bude ke shlédnutí na webových stránkách a YouTube GHMP.

Klíčová slova:

konference plastika socha GHMP

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři