Novinky a názory / zprávy

Loosovy interiéry v Plzni lákají na prohlídky, zajímavé přednášky i výjimečný audiovizuální zážitek

Loosovy interiéry se otevřou veřejným prohlídkám Foto: AdolfLoosPlzeň

Plzeňské interiéry od světoznámého architekta Adolfa Loose lákají nejen k návštěvě pravidelných i příležitostných prohlídkových tras, ale také na kulturní program v podobě zajímavých přednášek. Třešničkou na dortu je Plzeňská muzejní noc, která návštěvníkům nabídne výjimečný audiovizuální zážitek.

Adolf Loos Plzeň , 5. 4. 2022

V Plzni se dochoval unikátní soubor bytových realizací od světoznámého architekta Adolfa Loose, který představuje jeden z nejzajímavějších turistických cílů nejen pro milovníky architektury a designu. Návštěvníci se v tuto chvíli mohou vypravit na dva pravidelné prohlídkové okruhy, díky nimž navštíví byt Voglových, byt Krausových a Brummelův dům. „Od dubna se na tyto trasy mohou kromě pátku a soboty vydat i v neděli,“ uvedla Anna Gaierová, která má v příspěvkové organizaci Plzeň-TURISMUS projekt Adolf Loos Plzeň na starosti. „Vloni jsme nabídku rozšířili o příležitostnou prohlídkovou trasu po dosud nezrekonstruovaných interiérech, která zahrnuje byt rodiny Huga Semlera na Klatovské 19 a také apartmán Richarda Hirsche. Ten se nachází v novorenesančním domě Viléma a Marty Hirschových v Plachého 6 a širší veřejnosti se vloni otevřel poprvé. Termíny této trasy jsou už v tuto chvíli uvedeny na našem webu až do konce turistické sezóny,“ doplnila Gaierová. První termín je už tuto sobotu 7. dubna, přičemž prohlídky se konají zhruba jednou za měsíc.

Další možností, jak si užít výjimečnost Loosových plzeňských realizací a mít zase trochu jiný zážitek, jsou kulturní akce, které se v Loosových interiérech konají. Přednášková sezóna začíná ve čtvrtek 7. dubna povídáním plzeňského fotografa Petra Poláka, „dvorního fotografa“ Loosových plzeňských interiérů, který se specializuje na fotografování architektury a jeho snímky se objevují v prestižních architektonických magazínech a publikacích v Česku i zahraničí. Následovat bude přednáška Mileny Hasalové o módě a životním stylu, nazvané Evropa v módě – odívání starého kontinentu. Jarní přednáškový blok zakončí Karel Zoch, vedoucí Odboru památkové péče města Plzně, který pohovoří o Loosových principech navrhování a rozdílných přístupech restaurování jeho realizací. Další přednášky jsou naplánované na podzim.

Lákavá bude i Plzeňská muzejní noc, která i letos povede do jednoho z Loosových interiérů. Nevšední audiovizuální zážitek čeká návštěvníky bytu rodiny Huga Semlera. Speciální večerní komentované prohlídky umožní poznat unikátní architekturu v docela jiném světle. „Světelné efekty v režii ateliéru Multilab plzeňské Sutnarky citlivě vyzdvihnou jedinečné prvky interiéru a umocní jejich působivost, čímž zároveň vzdají hold Loosově výjimečné tvorbě. Adolf Loos při navrhování svých realizací rád pracoval se světlem. Jeho vhodná intenzita i odstín dokázaly v interiérech vykouzlit příjemnou atmosféru, použitá svítidla i jejich světelné efekty navíc tvořily originální designové prvky,“ prozradila Gaierová.

Kulturní jaro 2022 v Loosových interiérech

Petr Polák: fotografie a videotvorba v architektuře

  • 7. 4.  / 18:00
  • přednáška fotografa Petra Poláka
  • byt Krausových, Bendova 10

Přednáška plzeňského fotografa Petra Poláka ze Studia Petrohrad, který se specializuje na fotografování architektury. Fotografii se věnuje 15 let, jeho snímky se objevují v prestižních architektonických magazínech a publikacích v Česku i zahraničí. Je spoluautorem knihy Praha brutálně krásná věnované mimořádným pražským stavbám z let 1969-88, autorem námětu a koncepce vznikajícího filmu o Loosových interiérech v Plzni a spolumajitelem kreativní platformy Studio Petrohrad. Spolupracuje s uskupením BoysPlayNice a magazínem Intro, pro který vytváří krátká videa o české architektuře. Díky přednášce nahlédneme do zákulisí přípravy celovečerního filmu Pohodlné století, v němž hraje hlavní roli pětice interiérů od Adolfa Loose, a dozvíme se něco o specifikách fotografie architektury. Vstupenky je možné zakoupit zde. Vstupenky je možné zakoupit i v Turistickém informačním centru na náměstí Republiky 41 nebo na Palubě Hamburk i na místě před přednáškou.

Evropa v módě – odívání starého kontinentu

  • 5. 5.  / 18:00
  • přednáška Mileny Hasalové
  • byt Krausových, Bendova 10

…kde je hranice mezi oděvem a módou? A má nějaké hranice sama móda? Co v dějinách odívání znamená „být Evropankou, být Evropanem“? Co jsme si během četných sezón vypůjčili z cizích šatníků – a co jsme do nich na oplátku uložili? Jak dobrodružná byla cesta od tógy k obleku? Zveme vás na historickou výpravu za evropskou módní identitou. Přednáška Mgr. Mileny Hasalové. Vstupenky je možné koupit zde. Vstupenky je možné zakoupit i v Turistickém informačním centru na náměstí Republiky 41 nebo na Palubě Hamburk i na místě před přednáškou.

Foto: Do programu se zapojí ateliér Multilab plzeňské Sutnarky a pomocí světelných efektů vyzdvihne jedinečné prvky interiéru

Plzeňská muzejní noc: ADOLF LOOS V JINÉM SVĚTLE

  • 27. 5.  / 18:00
  • komentované prohlídky, audiovizuální instalace
  • byt rodiny Huga Semlera, Klatovská 19

Během Plzeňské muzejní noci vás v bytě rodiny Huga Semlera od architekta Adolfa Loose čeká nevšední audiovizuální zážitek. Vydejte se na speciální večerní komentované prohlídky, během nichž poznáte jedinečnou architekturu v docela jiném světle. Světelné efekty v režii ateliéru Multilab plzeňské Sutnarky citlivě vyzdvihnou jedinečné prvky interiéru a umocní jejich působivost, čímž zároveň vzdají hold Loosově výjimečné tvorbě. Adolf Loos při navrhování svých realizací rád pracoval se světlem. Jeho vhodná intenzita i odstín dokázaly v interiérech vykouzlit příjemnou atmosféru, použitá svítidla i jejich světelné efekty navíc tvořily originální designové prvky.

Program v rámci Plzeňské muzejní noci vzešel ze spolupráce s ateliérem Multimédií Multilab na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara na ZČU v Plzni. Prohlídky se konají po 20 minutách (max. 20 osob) od 18 do 22 hodin. Vstupné je 50 Kč, prodej vstupenek bude probíhat na místě na místě.

Loosovy principy navrhování a rozdílné přístupy restaurování jeho realizací

  •  2. 6.  / 18:00
  • přednáška Karla Zocha, vedoucího Odboru památkové péče města Plzně
  • byt Krausových, Bendova 10

Náplň přednášky bude upřesněna.

  • autor: Adolf Loos Plzeň *
  • publikováno: * 5. 4. 2022
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři