Novinky a názory / zprávy

MČ Praha 10 hledá nejlepší podobu pro okolí své radnice. Vyhlásila mezinárodní soutěž na Nový Eden

Desátá městská část vyhlásila mezinárodní architektonicko-urbanistickou soutěž na návrh „Nového Edenu“. Ten vznikne v bezprostředním okolí radnice a zahrne i léta zavřený kulturní dům Eden. Jeho budoucí využití by mělo kombinovat kulturu, bydlení, obchody a služby, které tuto lokalitu oživí a nabídnou možnosti trávení času uvnitř objektu i v jeho okolí.

CCEA MOBA , 9. 7. 2021

V první fázi soutěže je očekávaný také návrh veřejných prostranství podél ulice Vršovická od budovy radnice Prahy 10 až ke křižovatce s ulicí U Slavie. Soutěžící zde mají zohlednit i další sousední projekty. Je to například Drážní promenáda & liniový park zpracované pod vedením architekta Tomáše Cacha, které představují jednu z největších investic do veřejného prostranství na území Prahy 10, nová železniční zastávka Eden, konverze Koh-i-noor zpracovávaná týmem Jakuba Ciglera či připravovaná rekonstrukce radnice. 

„Tato oblast projde v příštích letech zásadní změnou. Přistupujeme k ní tedy holisticky a začali jsme řešit místo jako celek – kulturní dům Eden a všechny přilehlé pozemky a souvislosti. Chceme, aby se tato soutěž stala jakýmsi iniciátorem, spouštěčem celého procesu a vytvořením nového živého centra Prahy 10,” říká Martin Valovič (ODS), místostarosta MČ Praha 10 a místopředseda poroty. Politickou reprezentaci v porotě dále zastoupí první místostarostka Jana Komrsková (Piráti) a Milan Maršálek (VLASTA), předseda výboru pro životní prostředí a infrastrukturu Prahy 10.

Mezinárodní soutěž na Nový Eden, ilustrační fotografie. Zdroj: CCEA MOBA

Celou porotu povede coby předsedkyně architektka Martina Buřičová z ateliéru caraa.cz, která k soutěží uvádí: „Dobře zadaná architektonická soutěž je nejvýhodnější a nejjistější způsob k nalezení toho nejlepšího řešení. K porovnání a diskuzi jsou předložena ta nejkvalitnější různorodá řešení, která umožňují důkladně prověřit zadání a nalézt nejvhodnější návrh a ve výsledku ne nejlevnějšího, ale kvalitního partnera pro zadavatele. V této soutěži jde o důležité místo Prahy 10 s obrovským potenciálem, který je třeba využít.“ 

Zahraniční účast představují Günter Katherl z vídeňského atelieru Caramel Architekten a Oana Radeş z holandského studia Shift Architecture Urbanism. Členem poroty je také profesor na VŠUP Ivan Kroupa, který „se těší na návrhy generované z místa a pro místo, návrhy místu uměřené, zároveň však řešení svobodná, nesvázaná konzervativními ani trendovými předsudky.“  V roli náhradníků v porotě figurují zástupci Prahy 10 Martin Sekal (ODS), Michal Kočí (Piráti) a David Kašpar (VLASTA) a architektka Alexandra Georgescu z brněnského studia KOGAA.

Soutěž je dvoufázová, zadání vzniklo ve spolupráci s Českou komorou architektů a kompletní organizaci zajišťuje sdružení CCEA MOBA (Centrum pro středoevropskou architekturu, z.s. a MOBA studio s.r.o.), které městkou část Praha 10 provedlo také soutěží DÍLO – Pocta Jiřině Haukové a Jindřichu Chalupeckému.

Mezinárodní soutěž na Nový Eden, ilustrační fotografie. Zdroj: CCEA MOBA

  • autor: CCEA MOBA *
  • publikováno: * 9. 7. 2021
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři