Novinky a názory / architektonické soutěže

Mezinárodní architektonická soutěž najde novou podobu nárožní parcely v čele pražské Revoluční ulice

Řešená parcela v Revoluční ulici Foto: CCEA MOBA

Do mezinárodní soutěže na řešení čelní parcely v pražské ulici Revoluční naproti Fragnerovu paláci Merkur se přihlásilo 84 zahraničních a domácích zájemců. Porota z nich vybrala šest architektonických studií, jejichž zástupci po prohlídce lokality zahajují práci na svých návrzích. Výsledek soutěže bude veřejnosti představen v lednu 2024.

RSJ , 1. 7. 2023

Investiční skupina RSJ jako majitel pozemku na nároží ulic Lannova a Revoluční vyhlásila veřejnou architektonickou soutěž ve spolupráci s kanceláří MOBA v polovině května a do poroty přizvala odborné zástupce hlavního města i městské části Praha 1. V soutěži vedené dle vzoru soutěžního dialogu vybrala porota ke zpracování návrhů tyto ateliéry: Sou Fujimoto Atelier Paris; kancelář Petr Hájek Architekti; pražský ateliér Ivan Kroupa architekti; ve spolupráci pařížské Studio Muoto a PEER z Brna; dále nizozemské konsorcium tří kanceláří NL Archietcts, Shift architecture urbanism a DS landschapsarchitecten; a ze Švédska kancelář Tham & Videgård Arkitekter.

Asset manažer investiční skupiny RSJ Jakub Mikulášek k výběru architektů uvádí: „Máme radost z toho, jak širokou odezvu zaznamenalo vyhlášení soutěže. Věříme, že jsme s kolegy z poroty, tj. architekty, urbanisty, zástupci hlavního města i městské části vybrali ty nejlepší kandidáty pro nárožní dům.“ Odevzdání návrhů na jeho podobu proběhne koncem listopadu tohoto roku, vítěz pak bude znám v lednu. Důvodem pro vypsání soutěže bylo právě začlenění zúčastněných stran do rozhodovacího procesu. Do poroty byl přizván Filip Dvořák,  předseda Komise pro územní rozvoj a veřejný prostor Městské části Praha 1, za hlavní město Prahu architekt Tomáš Veselý, zástupce ředitele Magistrátu hlavního města Prahy pro sekci rozhodování o území. Dalšími členkami a členy jsou Barbora Markechová, Jana Moravcová, Adam Gebrian a Ondřej Císler a za investiční skupinu RSJ Jakub Mikulášek. Pozvání do čela poroty přijal hostující profesor Fakulty architektury ČVUT holandský architekt Winy Maas.

Foto: Do soutěže bylo přizváno 6 architektonických týmů

Náročnost procesu, který je před vybranou šesticí architektonických studií, není tajemstvím. Na tuto parcelu bylo zpracováno již několik projektů a žádný z nich se nedostal k realizaci. Všichni zúčastnění jsou ovšem připraveni přistoupit k této výzvě energicky a s optimismem. Soutěž organizuje přední česká kancelář na tomto poli, MOBA studio, jehož spoluzakladatel Igor Kovačević k počtu přihlášek dodává: „O soutěž měli zájem významné světové i domácí ateliéry. Společným jmenovatelem všech přihlášených je, že jim jde o kvalitu a ne jen o velikost projektu. Je to skvělá zpráva pro českou a pražskou architekturu.“

  • autor: RSJ *
  • publikováno: * 1. 7. 2023
  • zdroj: * Tisková zpráva

Klíčová slova:

Praha architektonická soutěž

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři