Novinky a názory / zprávy

Na Slovensku postaví Kaplického chobotnici

Slovenská národní knihovna potřebuje novou budovu, ta stávající totiž nevyhovuje. Architektonická soutěž se ale vypisovat nebude, místo toho postaví projekt Jana Kaplického, který byl původně určen Národní knihovně České republiky.

Tomáš Kodet , 1. 4. 2017

Důvody volby tohoto projektu jsou zřejmé. Jedná se o velice kvalitní organickou architekturu, která do Bratislavy přiláká tolik toužené turisty a mezinárodní pozornost. Děje se tak už nyní, zprávu o záměru SNK publikovala významná celosvětová média, jako je například CNN či BBC. Britské veřejnoprávní televize se tato zpráva ale týká ze všech nejvíce. Část stavby zafinancují totiž Britové. Za kaplického se již v minulosti britská královská rodina přimlouvala a už nyní je jasné, že pásku přijede stříhat Kate.

Na projekt dostalo Slovensko příspěvek i od Evropské unie, který pokryje 20 % veškerých nákladů. Část těch zbývajících si rozdělí stát a město Bratislava. Už teď ale občané Slovenské republiky vypsali sbírku, na veřejný účet posílají peníze a přispívají tak na stavbu. Generální ředitel Slovenské národní knihovny dokonce nevyloučil, že by nad vstupem mohl být nápis: „Národ sebe.“

Po zastávce v Brně se tak projekt stěhuje ještě dále na východ. Snad ale jeho putování končí a zakotví na břehu Dunaje. Místo je už také jasné, jedná se o park na pravém břehu řeku naproti Hradu. Místo je nyní využívané jako park, ten však není nijak udržovaný a zástupci města si od realizace slibují rozvoj celé lokality. Stavba takového měřítka by měla přilákat investory a oživit tak opomínaný břeh hlavního města.

Architektonická a odborná veřejnost se samozřejmě raduje. Konečně se dočkáme realizace takto ojedinělé a významné stavby. Stane se ikonou slovenské architektury a Slováci tak budou moci být opět na něco hrdí. Jako obvykle to ovšem má svůj původ u nás.

Krásný apríl přeje redakce EARCH. :)

Klíčová slova:

Jan Kaplický Národní knihovna

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři