Novinky a názory / zprávy

PULSE OSTRAVA 2024 Mezinárodní konference / Expozice / Networking

Konference PULSE se uskuteční 2. a 3. května v ostravském Gongu. Foto: Tomáš Souček

V Ostravě, v areálu Dolních Vítkovic, dojde 2. a 3. května díky platformě PULSE k propojení třech kreativních oborů - architektury, interiérového a produktového designu z pěti zemí střední Evropy - Česka, Polska, Maďarska, Rakouska a Slovenska. Zúčastní se přední tvůrci - například architekt Daniel Libeskind či produktový designér a umělec Arik Levy.

PULSE , 1. 5. 2024

Dvoudenní mezinárodní konferenci PULSE, největší svého druhu ve střední Evropě, bude moderovat Daniel Stach a mezi speakery přivítá nejen přední osobnosti a naprosté špičky oborů architektury a designu, ale i výrobce, developery a zástupce municipalit a městského plánování ze všech pěti zemí regionu. Všichni se setkají v hale Gong v areálu Dolních Vítkovic.

Mezi speakery jsou například: Monika Konrad - Hlavní architektka města Varšava (PL), Zoltán Erö - Hlavní architekt města Budapešť (HU), Vladimír Žák a Roman Vrtiška - Produktoví designéři (CZ), Martin Thörnblom - prezident Evropské rady pro interiérové architekty (AU), Petr Hlaváček - Architekt, První náměstek primátora hl. m. Prahy (CZ), Jakub Pollág - Produktový designér (SK), Petra Marko - Ředitelka městského institutu Bratislava (SK), Tomek Rygalik - Produktový designér (PL), Ivanka Kowalski - Interiérová designérka (CZ), Peter Lorenz - Architekt (AU), Jakub Klaška - Architekt (CZ) a mnoho dalších

Foto: Daniel Libeskind, světoznámý architekt s polskými kořeny, vystoupí v rámci pátečního programu.

Své zkušenosti předají a do diskuzí se zapojí ale i zahraniční hvězdy jako například Daniel Libeskind, architekt, autor například berlínského Židovského muzea, nebo úspěšný francouzský produktový designér a umělec Arik Levy.

Celá konference se zaměří na důležitá témata architektury a designu ve středoevropském regionu a dá příležitost k debatě přes hranice států. "PULSE odpovídá na potřebu kreativních tvůrců, odborníků i businessů sdílet své názory, navzájem se inspirovat a posouvat se.” vysvětluje cíle projektu PULSE jeho zakladatel, Miloš Štěpař.

Vedle dvoudenní konference nabídne PULSE i pestrý doprovodný program, jako například ukázku úspěšné instalace z nedávného milánského design weeku společnosti Ravak, jednoho z hlavních partnerů projektu, nebo instalaci BMW a české sklářské značky Lasvit, která stála u zrodu projektu PULSE v loňském roce.

Současně bude k vidění grafická expozice PULSE selection, která představí průřez toho nejlepšího za poslední rok z oborů architektury a designu ze všech pěti zemí.

Další zajímavou a zcela výjimečnou expozicí PULSE bude i unikátní Jan Kaplicky Study Room. Tato expozice, vytvořena studiem Jakub Cigler Architekti, nabídne návštěvníkům jedinečnou možnost vstoupit do realistické kopie pracovny Jana Kaplického, která bude obsahovat originální zachované prvky včetně pracovního stolu, kompletní knihovny s knihami a časopisy i ikonické sofa. Návštěvníkům se tak naskytne možnost doslova vstoupit do světa Jana Kaplického, světově proslulého českého architekta a vizionáře, a v jeho prostředí studovat materiály, které ho po dekády ovlivňovaly v jeho tvorbě.

Foto: Zcela výjimečnou expozicí PULSE bude i unikátní Jan Kaplicky Study Room.

“Ostrava je bez nadsázky pulzující region, Dolní Vítkovice jsou navíc architektonicky i svou industriální estetikou zcela výjimečné. Zároveň je při pohledu na mapu Ostrava skutečným centrem středoevropského regionu. Letošní první ročník konference tohoto rozsahu má opravdu silný seznam špičkových speakerů a potvrzených hostů z celého střední Evropy. Věříme proto, že i díky PULSE se Ostrava zapíše letos i v příštích ročnících jako centrum také na kulturní mapě odborné veřejnosti zaměřující se právě na architekturu a design.” dodává Štěpař.

TÉMATA KONFERENCE PULSE OSTRAVA:

2. května: PRODUKTOVÝ A INTERIÉROVÝ DESIGN

PRODUKTOVÝ DESIGN

Propojení místních designérů a výrobců - jde o běžnou praxi nebo výjimku?

Přijďte si poslechnout zkušenosti předních výrobců a samotných tvůrců ze všech pěti zemí střední Evropy, poznejte obě perspektivy skrze přednášky a následné diskuze a podělte se s námi o tu vaší.

Mezi speakery budou například:

Arik Levy - francouzský produktový designér a umělec

Vladimír Žák a Roman Vrtiška - čeští produktoví designéři a kreativní ředitelé Ravak

Patrik Kreysa - majitel společnosti Ravak

Jakub Pollág - slovenský produktový designér

Michaela McClelland - obchodní ředitelka Javorina

Klemens Schillinger - rakouský produktový designér

Tomek Rygalik - polský produktový designér

András Kerékgyártó - maďarský produktový designér

Foto: Vladimír Žák a Roman Vrtiška, čeští produktoví designéři a kreativní ředitelé Ravak

INTERIÉROVÝ DESIGN

Jaká je situace v tomto kreativním oboru v každé z pěti zemí? Jaké jsou zkušenosti jednotlivých středoevropských špiček interiérového designu? Edukace, respekt, prestiž a spolupráce s dalšími obory a kontakt se zahraničím? Srovnání místního a zahraničního prostředí (z pohledu klientů, projektů, spolupráce s architekty etc)

Mezi speakery budou:

Martin Thörnblom - prezident Evropské rady pro interiérové architekty

Ivanka Kowalski - česká interiérová designérka

Michal Matlon - slovenksý expert na psychologii architektury

GRAU Architects - slovenští architekti

MINUSPLUS Architecture and Design -maďarští architekti

Karolina Drogoszcz - polská interérová designérka

Foto: Ivanka Kowalski, česká interiérová designérka

3. května: ARCHITEKTURA A DEVELOPMENT

Co nejvíce řeší současná architektura a development v celém regionu? A je to skutečně všude stejné?

Jaké jsou rozdíly práce architekta a developera v rámci střední Evropy? Je současný systém efektivní a pomáhá výstavbě nebo naopak brzdou rozvoje měst? Jak jsou na tom jednotlivé země?

Své zkušenosti a názory představí přední architekti, developeři ale i zástupci municipalit a městského plánování ze všech pěti zemí. Dojde tak atraktivní konfrontaci různých názorů a úhlů pohledů na současnou výstavbu.

Mezi speakery budou například:

Daniel Libeskind - světoznámý architekt s polskými kořeny

Petr Hlaváček - český architekt, První náměstek primátora hl. m. Prahy

Monika Konrad - hlavní architektka města Varšava

Zoltán Erö - hlavní architekt města Budapešť (HU)

Jakub Klaška - český architekt

Silja Tillner - rakouská urbanistka a architektka

Petra Marko - ředitelka městského institutu Bratislava

Monika Arczyńska - polská architektka a urbanistka

Peter Lorenz - rakouský architekt

Juraj Benetin - slovenský architekt

Adam Rajnoha - český expert na virtuální a rozšířenou realitu v oboru architektury a designu

 

Partnery PULSE Ostrava jsou přední evropští výrobci, včetně několika členů AČPD - Ravak, Lasvit, MMCité, TON, Todus a LD Seating.

  • autor: PULSE *
  • publikováno: * 1. 5. 2024
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři