Novinky a názory / zprávy

Nastal čas na změnu. Listopadové přednášky na FA ČVUT se zaměří na udržitelnou budoucnost měst

Lyon Perrache Exchange Center, Lyon, Francie

November Talks, listopadové přednášky na Fakultě architektury ČVUT, nabídnou nový pohled na budoucnost měst. Cyklus zahájí 7. listopadu Winy Maas, zakladatel MVRDV a aktuálně hostující profesor na FA ČVUT. Přednášková série s podtitulem FUTURE(S). Time for a Change – BUDOUCNOST(I). Čas na změnu nabídne čtveřici zahraničních osobností architektury, urbanismu a designu, které spojuje vizionářství a radikální přístup.

Fakulta architektury ČVUT v Praze , 27. 10. 2022

Města zabírají pouze dvě procenta zemského povrchu, spotřebují však 2/3 energie a produkují 70 % celosvětových emisí uhlíku. Architekti a urbanisté tak stojí v první linii boje proti změně klimatu. Na tom se shodují nizozemský architekt a profesor Technické univerzity v Delftu Winy Maas, francouzská urbanistka Alice Cabaret, americká architektka Karen Cook a Carlo Ratti, profesor Massachusettského technologického institutu MIT, letošní hosté přednáškové série November Talks.

Podtitul cyklu „Čas na změnu“ vyjadřuje nutnost přehodnotit způsob, jakým společnost reaguje na zrychlující se klimatické změny. „Spíše než s klimatickou změnou bojovat, musíme se jí umět přizpůsobit. To vyžaduje radikální změnu přístupu k navrhování budov i celých měst, a architekti, urbanisté i designéři musí přicházet s novými nápady a inovacemi. To chceme ukázat nejen našim studentům,“ vysvětluje Irena Fialová, proděkanka pro zahraniční vztahy.

Úvodní přednáška "The Future City: What’s next" se bude věnovat městům budoucnosti. „Jsem přesvědčený, že myšlenky mohou hluboce ovlivnit náš svět. Velké sny, nehledě na to, jak nedosažitelné se mohou zdát, mohou mít větší dopad než malé, snadno dosažitelné cíle“, říká vizionář Winy Maas.

Foto: Winy Maas je nizozemský architekt, krajinář a urbanista a v současné době také hostující profesor na FA ČVUT

Vystoupení Alice Cabaret se bude věnovat propojení urbanismu a dalších oborů, jako je neurověda nebo popkultura. Její přednáška "Future-proofing our cities" nabídne nové úhly pohledu na rozvoj městského prostředí.

Může výšková budova pozitivně ovlivnit své okolí? Jak se má architekt orientovat ve složité lokalitě a vést zúčastněné strany s odlišnými názory, navíc v náročném kontextu klimatických změn a tlaku na náklady? Na to odpoví Karen Cook na příkladu svého projektu kancelářské budovy "Vertical Village - 22 Bishopsgate" v Londýně.

Cyklus uzavře Carlo Ratti s tématem "Senseable Cities". Internet vstupuje do fyzického prostoru, tradiční domény architektury a designu, a stává se "internetem věcí". Otevírá tak cestu k proměně mobility, energetiky i průmyslu. Přednáška se bude zabývat těmito otázkami prostřednictvím projektu Senseable City Laboratory MIT.

November Talks se budou konat po čtyři listopadové pondělky, vždy od 18.00 hodin – 7. 11. (Winy Maas), 14. 11. (Alice Cabaret), 21. 11. (Karen Cook) a 28.11. (Carlo Ratti) – v posluchárně 155 Gočár / 105 Kotěra (Winy Maas), Fakulta architektury ČVUT, Thákurova 9, Praha 6.

Přednášky v anglickém jazyce jsou určeny široké veřejnosti, vstup je volný, bezbariérový. Přednáška Winyho Maase bude také streamována na YouTube kanálu fakulty. Od 17.30 hodin je připraven welcome drink spojený s neformálním setkáním s přednášejícími.

Sérii November Talks podporuje od roku 2006 nadace Sto Foundation a koná se na vybraných evropských školách architektury.

Foto: November Talks, listopadové přednášky na Fakultě architektury ČVUT, nabídnou nový pohled na budoucnost měst

Informace o přednášejících:

Winy Maas

Nizozemský architekt, krajinář a urbanista a v současné době také hostující profesor na FA ČVUT. Winy Maas spoluzaložil studio MVRDV, globálně působící architektonickou kancelář oceňovanou za inovativní a experimentální přístup k architektuře budov, měst i krajiny. Mezi nejznámější projekty patří nizozemský pavilon na Expo 2000 v Hannoveru, rotterdamský Markthal nebo Skleněná farma v Schijndelu. V portfoliu má také řadu masterplánů, včetně vize budoucnosti Velké Paříže, levého břehu v Bordeaux a nábřeží v Oslu. Působí jako profesor na TU Delft, kde v roce 2008 založil institut The Why Factory, který zkoumá možnosti rozvoje měst budoucnosti.

Alice Cabaret

Francouzská urbanistka s mezinárodními zkušenostmi v oblasti transformace měst. Je zakladatelkou The Street Society, kreativní městské agentury se sídlem v Paříži, a spoluzakladatelkou iniciativy [S]CITY, která se zaměřuje na zkoumání propojení mezi neurovědou a urbanismem. Ve své praxi se věnuje realizaci městských projektů, modernizaci a aktivizacím ve veřejném prostoru, urbanistickému výzkumu a kurátorství.

Karen Cook

Americká architektka, absolventka Harvard University Graduate School of Design. Mezi návrhy, na kterých se podílela patří například 22 Bishopgate v Londýně, Danube House a Nile House v pražském Karlíně nebo Tour First v pařížské čtvrti La Défense. Po letech spolupráce a partnerství v kancelářích KPF a PLP v roce 2022 založila spolu s Jeanem Le Lay studio Spice Design.

Carlo Ratti

Architekt a inženýr, vedoucí digitální laboratoře Senseable City Lab na Massachusettském technologickém institutu MIT, zabývá se vlivem nových technologií na podobu měst. Je zakládajícím partnerem kanceláře Carlo Ratti Associati, spoluautorem více než 500 publikací a jeho práce byly vystaveny mimo jiné na Benátském bienále, v Muzeu designu v Barceloně nebo MoMA v New Yorku.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři