Novinky a názory / názory a komentáře

Prezentace kandidátů na děkana FA ČVUT 2013

Dne 23. 10. 2013 se uskuteční volba nového děkana Fakulty architektury ČVUT v Praze. Z toho důvodu byla uspořádána prezentace čtyř přihlášených kandidátů na tento post. Děkana bude volit 15 členů akademického senátu, který je tvořen 10 senátory z řad pedagogů a 5 senátory studenty.

Jaroslav Sládeček , 21. 10. 2013

O post děkana fakulty se ucházejí čtyři kandidáti: Dalibor Hlaváček, Robert Votický, Jiří Plos a Ladislav Lábus.

Dalibor Hlaváček se bohužel nemohl prezentace zúčastnit osobně, jelikož se právě ve Spojených Státech účastnil soutěže Solar Decathlon. Jeho vystoupení bylo promítnuto ze záznamu a body jeho programu přečetla Dana Matějovská. To byl bohužel silný handicap - nemohl totiž předvést své schopnosti rychlého rozhodování při odpovídání na všetečné otázky publika.

Kontakt s publikem byla právě silná zbraň Roberta Votického, který po suverénním přednesení svého "Volebního tuctu" rozepjal svou košili, pod níž odhalil tričko, jehož prodejem institut RIBA přispívá na architektonické školství. Důraz kladl Robert Votický především na moderní technologie a vytvoření experimentálních ateliérů (na což ve svém vystoupení reagoval Ladislav Lábus, že má obavy, aby si pan Votický nepletl experimentální s extravagantním), včetně důrazu na využívání BIM (Building Information Modeling). Silný vliv anglického ovzduší se nesl sálem po celou dobu i ve chvíli, kdy se měl kandidát vyslovit o tom, zda se cítí být více Čechem nebo Britem. "Jsem Evropan" řekl rozhodně "v Římě se cítím stejně doma jako v Londýně a jako v Praze."

Následoval dotaz studenta Petra Štolby (42. min. videa) ohledně kompetentnosti architekta Radka Lampy jakožto učitele architektury. Tento tzv. Čtvrteční škraloup se v závěru celého večera ještě vyostřil, když Ján Stempel studenta důrazně napomenul (2h41min. videa) a pohotově žádal, aby se architektu Lampovi okamžitě veřejně omluvil. Dostal však pouze odpověď, že každý má právo na svůj názor. Podrobnosti se můžete dočíst na blogu Víta Podráského v příspěvku Čtvrteční škraloup.

Třetí část večera patřila Jiřímu Plosovi, který přestože zdůraznil svůj handicap, že není ani architekt ani charismatický, dokázal, že má co nabídnout. Bylo to rozsáhlé vystoupení, ve kterém se velice podrobně vyjadřoval snad ke všem problémům, nutnostem a plánům, jichž 'by bylo dobré' v nové pozici dosáhnout. Důležité je podle něj přijít s jasným řešením a mít předem jasno, s kým toho chce docílit. Úsměvy vyvolala jeho odpověď na otázku, jak by chtěl konkrétně řešit jím zmíněný problém existence dvou architektonických oborů (na Fakultě architektury a Fakultě stavební), která zněla, že optimální by bylo, kdyby Fakulta stavební tento obor zrušila. Diskusi pak uzavřel mírně sarkastický dotaz Petra Vorlíka, že po přečtení kandidátova 14ti stránkového životopisu by jej zajímalo, zda má připraveno i nějaké řešení na snížení administrativní zátěže, která fakultu trápí. Řešení má v rukávu Jiří Plos i tentokrát a sice ve vytvoření standardů výkonů.

Závěr patřil Ladislavu Lábusovi, který se přiznal, že si přál nebýt první, ale dlouhé čekání nebylo o nic lepší. Jeho dalším přiznáním bylo - patrně to prý mají v rodině - že si pohrával s myšlenkou svých 15 minut strávit mlčením, aby si přítomní mohli při pohledu na něj představovat, co si asi tak představuje. Naštěstí tuto myšlenku nezrealizoval, a tak jsme se mohli dozvědět, že jeho hlavní snahou je v udaném kurzu pokračovat, kolektiv stmelovat, rozbroje uklidňovat (to demonstroval i v samotném závěru večera větou:"A také se nehádejme."), a že mu jde především o to, starat se o všechny "květinky v jeho zahrádce" a stejně jako jeho strýc jménem Kolomazník, být takovým kolomazníkem v celém složitém soukolí kolosu jménem Fakulta architektury.

Mimo jiné se během celého večera rozebíraly otázky množství studentů a absolventů architektonických škol, počet učených hodin týdně, počty atelierů a dotace jednotlivým katedrám a mnoho jiných zajímavých témat. Zvukový záznam z vystoupení si zde můžete sami poslechnout a třeba i zhodnotit, který z kandidátů je váš favorit. Svůj názor pak můžete vyjádřit v komentářích pod tímto článkem.

 

Jednotlivé soubory ke stažení:

01 - Úvod.mp3

02 - Dalibor Hlaváček.mp3

03 - Robert Votický.mp3

04 - Robert Votický - diskuse.mp3

05 - Jiří Plos.mp3

06 - Jiří Plos - diskuse.mp3

07 - Ladislav Lábus.mp3

08 - Ladislav Lábus - diskuse.mp3

Další informace o kandidátech a jejich programech najdete v posledním čísle fakultního časopisu Alfa, nebo na blogu Víta Podráského zde.

A pokud chcete vidět video celého večera, najdete je zde:

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři