Novinky a názory / zprávy

Signal Festival se vrací po roční pauze. Devátý ročník proběhne v ulicích Prahy i za pomoci rozšířené reality

Signal Festival se letos na podzim konat bude. Jedna z největších českých kulturních akcí chystá velkolepý návrat. Festival byl loni zrušen z důvodu vládních nařízení pouhý týden před plánovaným startem. Nekonal se tak vůbec poprvé po sedmi letech, za které jej navštívilo více než 3 000 000 fanoušků současného vizuálního umění. Letos se vrací ve velkém stylu. Organizátoři jsou připraveni na vše. Devátý ročník akce oživí ulice Starého Města, Holešovic a Karlína od 14. do 17. října. Představí 15 uměleckých instalací. Vedle festivalu v ulicích čeká návštěvníky také naprosto nový projekt, který zkoumá možnosti využívání současných technologií jako je augmentovaná neboli rozšířená realita pro bezpečnou prezentaci umění ve veřejném prostoru. Lidé budou moci virtuální sbírku uměleckých děl v prostoru města objevit a prohlédnout si již v září.

SIGNAL festival , 20. 7. 2021

Festivalové téma loňského zrušeného ročníku znělo Plan B a mělo se věnovat současným environmentálním problémům. Signal Festival na něj letos plynule navazuje. Hlavním tématem ročníku 2021 je Plan C. Ten je ohleduplný, šetrný, udržitelný pro naši planetu i společnost, ale především vynalézavý a naprosto flexibilní. Věnuje se otázkám životního prostředí a soužití člověka s přírodou, které jsou dnes palčivější snad více než kdykoli dříve. Stejně tak zkoumá nové technologické postupy. 

Signal festival, ilustrační fotografie. Zdroj: Signal festival

Díla předních českých umělců jako Milena Dopitová, Jiří Černický nebo autorské duo Vrtiška & Žák doplní mladé talenty českého audiovizuálního umění jako Kateřina Blahutová, studenti Ateliéru Time-Based Media FUD UJEP Ústí nad Labem nebo uskupení kreativních tvůrců Daniel Červenka, Oliver Torr, Marek Šilpoch a Pavel Karafiát. Chybět nebudou ani projekce zahraničních umělců světového renomé jako Onionlab nebo Weltraumgrafik, které zpracovávají téma současné environmentální, ale i pandemické situace. Plan C je totiž komplexní. Signal Festival se spolu s umělci a kurátory zaměří na otázky zlepšení životního prostředí a stejně jako hledání cesty z postpandemické krize. 

Signal festival, ilustrační fotografie. Zdroj: Signal festival

„Vloni bylo naše téma Plan B. Skrze umění jsme chtěli otevřít diskuzi o stavu naší planety. Kladli jsme si otázky, jak pomoci životnímu prostředí. Jak být lepší. Festival a umělci míní, život ale mění. Pandemie změnila všechno. Poučili jsme se. Festivalový program jsme rozprostřeli do celého roku. Na jaře jsme prostřednictví instalace Room of Change italského studia Accurat oslavili Den země. Mezinárodní den světla jsme zase připomněli minimalistickým laserovým paprskem, který protnul Akademii věd ČR a Petřín. V rámci letošního superúplňku bylo možné hned v několika pražských čtvrtích najednou zahlédnout projekci od audiovizuálního umělce a ekologického aktivisty Joanie Lemerciera, u které si divák nebyl jistý, zdali pozoruje krásný magický úplněk nebo vyprahlou planetu Zemi. Zároveň připravuje nový projekt, který si poradí v jakékoliv situaci. Plan B nestačil, zkoušíme proto Plan C. Umět se přizpůsobit je nyní základ,“ říká ředitel festivalu Martin Pošta. 

Signal festival, ilustrační fotografie. Zdroj: Signal festival 

Organizátoři jsou odhodlaní uspořádat Signal Festival za jakýchkoliv okolností. Proto vyvíjejí ve spolupráci s kreativním studiem BRAINZ vedle festivalu v ulicích také nový projekt, který zkoumá možnosti využívání současných technologií jako je augmentovaná neboli rozšířená realita pro prezentaci umění ve veřejném prostoru. Aplikaci bude možné vyzkoušet už v září. 

Více informací najdete zde

Klíčová slova:

Praha veřejný prostor

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři