Architektura / krajinářská a zahradní architektura

10 nápadů na design zahradního nábytku

Kamody radí, jak vybrat zahradní nábytek přesně podle vašich potřeb Foto: Kamody

Není nad to, užívat si svou zahradu v klidu a pohodě. Pokud chcete do svého stávajícího prostoru přidat relaxační místo nebo vytváříte nový design své zahrady, podívejte se na možnosti, které vám aktuální zahradní nábytek nabízí. Určení, jaká sada zahradního nábytku by vám vyhovovala, závisí na tom, jaké jsou vaše potřeby a jak ji budete používat.

Eliška Nováková , 16. 10. 2023 / Advertorial

1. Obývací pokoj na zahradě

Jedním z nejoblíbenějších zahradních trendů posledních let je přenesení obývacího pokoje ven, do přírody. Zvažte, jaké barvy a tóny byste chtěli ve svém prostoru prezentovat. Jako hlavní vrchol si vyberte relaxační sedací soupravu s pohodlnými polštáři. Vylaďte si terasu pomocí venkovních doplňků, jako jsou venkovní koberce, venkovní osvětlení, zahradní zrcadla a terasová topidla .

2. Večeře pod širým nebem 

Stolování pod širým nebem by mělo být radostnou událostí a s pohodlným jídelním setem si stolování venku zamilujete. V závislosti na vašem seznamu hostů se možná budete chtít rozhodnout pro větší ratanovou jídelní soupravu. Případně, pokud hledáte sadu, která se hodí k vaší zahradě v tradičním stylu, pak je skvělou volbou odolný dřevěný jídelní set. A pokud hledáte něco, co je snadněji přenosné a skladovatelné, zvažte stohovatelný zahradní nábytek.  

Ať už zvolíte jakoukoli variantu, vybavte svůj zahradní nábytek ochranným slunečníkem, který zastíní vaše hosty před sluncem, přidejte venkovní nádobí a příbory a pro chladnější večery i venkovní topidlo v podobě přenosného ohniště, nebo klasického ohřívače.

3. Romantika pro dva

Někdy to není o utrácení spousty peněz za večer, je to prostě o tom, strávit spolu kvalitní čas. Společné vaření chutného jídla a jídlo venku u stolu se svíčkami je skvělý způsob, jak uspořádat rande doma a užít si vzájemnou společnost.

Přidejte do svého prostoru venkovní řetězová světla, nebo můžete jít o krok dále a přidat venkovní lucerny a svíčky, aby prostředí opravdu vypadalo a působilo malebně. Nábytek by pak měl odpovídat atmosféře, tedy ideálně malá stolek s dvěma pohodlnými židlemi - tzv. bistro set. Materiál opět můžete přizpůsobit stylu vaší zahrady. Je libo dřevo, ratan, nebo kov? 

4. Klidná rána s kávou

Není nic příjemnějšího než se posadit a dívat se na svět kolem. Pohodlné venkovní křeslo vám to dokáže hravě splnit. A pokud je vás na ranní kávu víc, poohlédněte se po spojených křeslech s odkládacím prostorem pro šálky na kávu nebo snídani. Pak už si stačí jen sednout a vychutnávat si ranní klid a svou potřebnou dávku kofeinu. 

5. Lenošení na slunci

Lehátka jsou ideální pro přidání klidové zóny do vaší zahrady. Chcete-li však jít o krok dál, podívejte se po venkovních lenoškách. Jsou navrženy s větším prostorem než má klasické lehátko a je zde místo pro dvě nebo více osob. Je dobré se rozhodnout pro varianty, které mají integrovanou stříšku nebo slunečník, abyste ji mohli upravit tak, aby zastínila váš prostor, když slunce stoupá vysoko nebo je příliš silný vítr.

6. Večery u ohně

Udržujte se v teple s  přenosným ohništěm, které posune vaše luxusní stolování na další úroveň. A chcete-li ještě větší komfort, zkuste krbový stůl. Nejen, že stůl s implementovaným ohništěm udělá dojem na vaše hosty, ale umožní vám užívat si venkovního prostoru déle, protože slunce zapadá a večery se ochlazují.

7. Jen tak se houpat

Houpací sítě, houpací lavičky, závěsná křesla, to je oblíbená volba pro zahrady s omezeným prostorem. Jsou skvělým způsobem, jak přidat relaxaci do vašeho prostoru bez potřeby trvalé konstrukce. Chcete-li přidat svému prostoru atmosféru, můžete třeba kolem stojanu na houpací síť přidat pohádková světla a poblíž postavit terasové topení pro extra teplo.

Ať už se rozhodnete upravit svou zahradu jakkoli, jeden z těchto nápadů na zahradní design jistě promění váš prostor na útočiště, ve kterém můžete relaxovat a užívat si ho s přáteli. 

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři