Novinky a názory / zprávy

Švácha, Pleskot, Gebrian, Hájek. Přední čeští architekti podali petici na podporu návrhu SEFO Jana Šépky

Už desátým rokem se vleče muzejní projekt Středoevropského fóra v Olomouci (SEFO), který roku 2009 vypracoval architekt Jan Šépka. Přes deset předních českých architektů a zástupců vysokých škol nyní poslalo ministrovi kultury Antonínu Staňkovi (ČSSD) petici proti plánované architektonické soutěži na novou podobu muzea, která by patrně znamenala definitivní odepsání Šépkova návrhu.

EARCH.CZ , 8. 1. 2019

Pod peticí z minulého týdne určené současnému ministrovi kultury Antonínu Staňkovi je podepsáno celkem 12 významných osobností české architektonické scény. Kromě historika architektury prof. Rostislava Šváchy mezi nimi najdeme například architekty prof. Mirko Bauma, prof. Zdeňka Fránka, Josefa Pleskota, rektorku ARCHIPu Reginu Loukotovou, rektora Vysoké školy uměleckoprůmyslové prof. Jindřicha Smetanu, Šépkova bývalého kolegu z ateliéru HŠH prof. Petra Hájka nebo kritika a popularizátora architektury Adama Gebriana.

Signatáři petice ministra a bývalého primátora Olomouce Staňka žádají, aby ustoupil ze svého požadavku na vypsání veřejné architektonické soutěže na muzejní objekt SEFO, která by znamenala definitivní konec pro návrh Jana Šépky. Šépka projekt vypracoval roku 2009 na žádost tehdejšího ředitele Muzea umění Pavla Zatloukala, který se s Českou komorou architektů nedokázal domluvit na podmínkách architektonické soutěže. O pět let později navíc Šépka návrh upravil podle nových požadavků.

 

Foto: EARCH

 

Autoři petice zdůrazňují vysokou architektonickou hodnotu Šépkova projektu, který sestává z pětice betonových homolí vycházejících z původní středověké parcelace v historickém srdci Olomouce. Namísto hledání nové podoby SEFO tak osobnosti podepsané pod peticí doporučují využití návrhu Jana Šépky, který navíc společně s kolegou Janem Bártou zpracoval roku 2017 aktualizovanou studii projektu. Pro financování projektu se dlouho hledaly prostředky, což způsobilo jeho neustálé odsouvání.                                                                                                                                             

Objekt SEFO má sloužit primárně jako muzeum zaměřené na umělecká díla ze střední Evropy 20. a 21. století. Jan Šépka společně se svým bývalým studiem HŠH v Olomouci už dříve zpracoval úpravy Horního náměstí a rekonstrukci Arcidiecézního muzea.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři