Novinky a názory / zprávy

Tým aplikované psychologie architektury prosí o návrhy 12 klíčových charakteristik kvalitního architektonického díla

Tým z Fakulty stavební ČVUT v Praze hledá 12 klíčových charakteristik kvalitního architektonického díla Foto: Ivona Sochorová

Fakulta stavební ČVUT v Praze a vědecký tým aplikované psychologie architektury hledá návrhy 12 klíčových charakteristik kvalitního architektonického díla. Poslouží jako kritéria pro mezinárodní výzkum.

Karel Smejkal , 23. 10. 2023

Využití dat k mezinárodnímu průzkumu

Rádi bychom touto cestou požádali architektonickou komunitu k definování 12 klíčových charakteristik kvalitního architektonického díla.

Na základě širokého sběru názorů odborníků, studentů a profesionálů z celého světa bude právě architektonická komunita, která sama definuje kritéria pro vědecký výzkum v oblasti kvality architektury.

Prosíme vás touto cestou o vašich dvanácti charakteristik.

Vámi definovaných 12 charakteristik poslouží k několikaletému mezinárodnímu výzkumu, který umožní určit, jak se názory tvůrců architektury liší v rámci regionu, státu, kontinentu a v neposlední řadě jak se liší názor tvůrců a uživatelů.

Historie výzkumu aplikované psychologie architektury na ČVUT

Aplikovaná psychologie architektury byla založena architektem Karlem Smejkalem v roce 2017, kdy se vrátil na Fakultu stavební ČVUT v Praze a založil vědecký tým aplikované psychologie architektury za účelem výzkumu v této málo probádané oblasti stavebnictví. Návratem na univerzitu Karel Smejkal navázal na svůj doktorát z let 2001-2008 na téma „Psychologické aspekty navrhování staveb“ (CZ / EN).

Za 6 let byl obor aplikované psychologie vědeckým týmem definován, byla vydána kniha Aplikovaná psychologie architektury (Utajený svět architektů). Založeny dva zcela nové výukové předměty Aplikovaná psychologie architektury a Psychologické aspekty komunikace v architektuře. Provedeno několik mezinárodních vědeckých průzkumů, jichž se zúčastnili stovky architektů a studentů architektury více jak 60 zemí a přednášky o psychologii architektury proběhly na desítkách univerzit v Asii, Evropě, Africe a Jižní Americe.

Vědecký tým aplikované psychologie architektury FSV ČVUT v Praze vám děkuje za pomoc.

  • autor: Karel Smejkal *
  • publikováno: * 23. 10. 2023
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři