Novinky a názory / zprávy

Z moravských Vizovic do celého světa. Firma KOMA Modular vyvíjí unikátní stavební moduly už 30 let

CITY moduly na Zlín Film Festivalu 2022 Foto: Julius Filip

Bytový dům v Paříži, kanceláře v Londýně, první modulární letiště na světě v Senegalu. Úspěšný český výrobce prefabrikovaných modulů svými realizacemi dokazuje, že modulární výstavba má v dnešním světě své nezastupitelné místo. Ani po třech dekádách fungování však nepřestává s technologickými inovacemi.

EARCH.CZ , 2. 11. 2022 / Advertorial

Díky společnosti KOMA Modular se o moravském městečku Vizovice na Zlínsku mluví doslova po celém světě. Jejich prefabrikované stavební moduly totiž nacházejí stále větší uplatnění také mimo Evropu. Modulární stavebnictví se ukazuje jako velmi efektivní, ekonomické a navíc environmentálně udržitelné, jelikož při prefabrikované výrobě lze řídit objem vzniklého odpadu, třídit jej, případně i dále využít. Cirkulární ekonomice a dlouhé životnosti nahrává také rám z pozinkované oceli, který je v případě potřeby možné přemístit, repasovat a opakovaně využít.

Společnost sídlí ve Vizovicích od samého počátku. V roce 1992 ji zakládal podnikatel a vizionář Stanislav Martinec, který se netají svými ambiciózními plány vedoucími k neustálému rozvoji jejich aktivit.

„Tomáš Baťa je mým největším vzorem. V každodenní činnosti se snažím navazovat na jeho odkaz. Podobně jako on chci budovat firmu tak, aby dosáhla něčeho velkého,” svěřuje se Stanislav Martinec.

KOMA dnes není pouze výrobcem jednotlivých prefabrikovaných modulů, nabízí také jejich pronájmy a zajišťuje výstavbu celých modulárních staveb. Pobočky má v Praze jako KOMA RENT a na Slovensku jako KOMA SLOVAKIA. KOMA Modular během své historie zažila pochopitelně několik krizových momentů, vždy se ale dokázala postavit zpátky na nohy – a díky zavedení řady kontrolních a vyhodnocovacích opatření v ještě lepší kondici. Velmi složitým obdobím pro firmu byla například dodávka modulů pro ruskou armádu do Čečny v polovině 90. let, kdy se řada jejich zaměstnanců včetně ředitele Martince ocitla přímo na válečné frontě. Na přelomu milénia pak po ekonomické stránce firmu KOMA Modular citelně zasáhl nečekaně zrušený kontrakt dodávky restaurací pro McDonald po celé Evropě.

Foto: Přeprava modulů do Čečny

Na produkty značky KOMA Modular můžete narazit na ulicích a náměstích po celé republice, neboť jejich City moduly lichoběžníkového tvaru se staly vyhledávaným zázemím řady kulturních akcí nebo prodejních veletrhů. Velký úspěch firma zaznamenala také během EXPO 2015 v Miláně, kde pomocí svých modulů realizovala český pavilon ve spolupráci s architektonickou kanceláří Chybík+Krištof, který získal bronzovou medaili za architekturu. Po skončení výstavy se pavilon rozložil na jednotlivé moduly a převezl se do Vizovic. S pomocí studia Olgoj Chorchoj KOMA přebudovala interiéry pavilonu na kancelářské prostory, ve kterých je dnes sídlo firmy. Ukázala tak principy cirkulární ekonomiky v praxi – jakmile budova přestala sloužit svému účelu, převezla se, zrekonstruovala a změnila účel užití.

Foto: Vývojové inovační centrum modularity ve Vizovicích - český pavilonu z EXPO 2015 v Miláně

KOMA Modular se soustředí na kvalitní produkt, proto jsou klíčové inovace a investice – do výrobního areálu ve Vizovicích i nových technologií. Tomu slouží i nové Vývojové inovační centrum modularity, jehož budovu ve vizovickém kampusu navrhlo opět studio Chybík+Krištof. Inovační centrum slouží primárně k vývoji nových výrobkových řad a speciálním projektům. Klíčová je také digitalizace ve výrobním procesu, kdy ve výrobě nenajdete žádné papírové výkresy, ale za to řadu iPadů.

A jaké jsou plány do budoucna? Jedním z těch nejambicióznějších je vybudování KOMA VALLEY kousek od výrobního areálu, kde má vzniknout školka, tréninkové centrum, ubytovací kapacity, galerie v přírodě i lázně. A to vše z pochopitelně z modulů, které jsou lze rekonfigurovat podle potřeby. KOMA tak chce poukázat výhody modularity na reálném příkladu.

Foto: Interiér pavilonu EXPO 2015, sídlo firmy KOMA MODULAR ve Vizovicích

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři