Letiště Saint-Louis v Senegalu z modulů KOMA Modular Foto: Zdroj: KOMA Modular
Architektura / industriální a technické stavby

První ryze modulární letiště na světě vzniklo v Senegalu. Realizovaly ho firmy z Česka

Nové letiště na severu Senegalu je doslova seskládané ze 142 ocelových modulů. Všechny vyrobila společnost KOMA Modular z moravských Vizovic. Realizace tak byla v porovnání s tradičními způsoby výstavby až čtyřikrát rychlejší.

EARCH.CZ , 10. 10. 2022 / Advertorial

Historický úspěch

V polovině července 2022 se otevřelo nové letiště ve městě Saint-Louis na severu Senegalu. České velvyslanectví v Dakaru stavbu označilo za největší český počin v subsaharské Africe od 60. let. „Celý koncept modulárního letiště se zrodil v mé hlavě, jelikož jsem jako diplomat dlouhodobě působil právě v Senegalu. Bývalé hlavní město Saint-Louis má velký turistický potenciál, ovšem infrastruktura tomu neodpovídala. Tak vznikla potřeba modernizace místního letiště,“ objasňuje situaci Ilja Mazánek, bývalý diplomat a dnešní obchodní ředitel Transcon Electronic Systems.

Hlavním dodavatelem celé stavby byla společnost specializující se na elektronické a elektrické vybavení pro letiště a heliporty Transcon Electronic Systems z Frýdku-Místku. Společnost KOMA Modular pak pro realizaci vyrobila všechny moduly ve své továrně ve Vizovicích. Postavena je z nich jak letištní hala, tak hangár pro letadla.

Sázka na modularitu

Jednotlivé moduly tvoří rámy z pozinkované oceli, uvnitř se pak již z výroby nachází vybavení a rozvody. Realizace takto připravené modulární stavby je velmi rychlá a její finanční nákladnost poměrně nízká. „Jednotlivé moduly se vyrábí za stálých podmínek ve výrobní lince, kde se odehrává 80-90 % nákladů. Tyto moduly se následně dovezou na místo, seskládají se dohromady a navzájem se mezi sebou propojí. Díky tomu se šetří náklady a čas přímo na místě realizace,“ dodává Marie Schüller, marketingová ředitelka KOMA Modular.

Letištní terminál v Saint-Louis tvoří 111 modulů, budovu hangáru dalších 31. Pro letištní haly je přitom příznačný otevřený a rozlehlý prostor, kterého není prací s jednotlivými konstrukčními prvky snadné dosáhnout. Splnit tento aspekt tak bylo podle inženýrů z KOMA Modular velkou výzvou. Na ideální řešení nakonec přišli společně s architekty ze studia Borci. Na sebe naskládané moduly tvoří šest řad, mezi nimiž je železná konstrukce, která nese střechu. Díky takto vzniklé velké užitné ploše dokáže letiště odbavit až jeden milion cestujících ročně.

Foto: Letištní terminál v Saint-Louis tvoří 111 modulů, budovu hangáru dalších 31

Rychlá a jednoduchá výstavba

Moduly se dostaly z Vizovic až do Senegalu třemi dopravními prostředky. Nejdříve putovaly kamionem do Hamburku, odtud lodí do Dakaru a v poslední řadě opět kamionem až do Saint-Louis. Hrubá stavba pak trvala pouze dva měsíce, kompletně hotovo bylo za půl roku – to je asi čtyřnásobně rychleji než při využití tradičního způsobu výstavby. „V jednu chvíli bylo na místě dokonce až 80 montážníků, z toho přibližně polovina byli místní obyvatelé,“ dodává Marie Schüller.

Letiště Saint-Louis nebude jediným letištěm v Senegalu s touto podobou. Společnost Transcon Electronic Systems se totiž chystá zmodernizovat celkem pět letišť v zemi. Podle slov Ilji Mazánka dokázaly české firmy přinést na trh unikátní řešení v tom, že jsou jako jediné na světě schopné dodat rovnou celé letiště.

Foto: Moduly do Senegalu doputovaly z moravských Vizovic, kde má společnost KOMA Modular svou výrobu 
  • Země: Senegal

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři