Technologie / služby

Dva pražské komerční objekty mají ekologický certifikát BREEAM

Dvě pražské komerční nemovitosti ve vlastnictví fondů spravovaných společností ING Real Estate Investment Management Central and Eastern Europe (ING REIM CEE) - Centrum Zlatý Anděl a objekt BB Centrum Building Beta - získaly prestižní mezinárodní certifikáty BREEAM pro ekologicky šetrné budovy.

EARCH.CZ , 7. 1. 2011

„Získané certifikáty dokazují vysokou kvalitu těchto objektů. Je to důležitá zpráva jak pro vlastníka, tak i pro nájemce. Ti získávají jistotu, že tyto objekty dokáží šetřit provozní náklady a zajišťují kvalitní pracovní prostředí,“ uvedla Barbora Nosková z ING REIM CEE. Hodnoceno bylo v certifikačním procesu celkem devět kategorií, jako použité materiály, energetická náročnost budov, zdraví a kvalita vnitřního prostředí, dopravní dostupnost nebo hospodaření s vodou a nakládání s odpady.

Certifikační systém BREEAM byl vyvinut v roce 1990 společností Building Research Establishment a je hojně využíván zejména v evropských zemích. Například v Německu je profesní asociací ICSC stanoven jako oficiální certifikační systém pro obchodní centra. Celkem má ve světě certifikát BREEAM cca 110 000 budov.

Ve střední Evropě se systém certifikací budov teprve rozbíhá a ING REIM je jedním z prvních vlastníků, který takto nechal své vybrané objekty ohodnotit nezávislými experty. Kromě pražských objektů získala certifikát ještě nákupní centra Campona Shopping Center a Pólus Center (obě v Budapešti). Vlastní certifikaci všech čtyř komerčních nemovitostí provedla nizozemská certifikační společnost Grontmij.

Požadavky na trvalou udržitelnost objektů jsou důležité proto, že budovy spotřebují 30 % světových surovinových zásob, 12 % světových zdrojů vody a podílejí se 40 % na celkové globální emisi skleníkových plynů. Certifikované objekty mají vyšší stavební náklady. To je ale vyváženo řadou ekonomických i ekologických přínosů a jejich hodnota na trhu je v porovnání s ostatními nesporně vyšší.

Základní data o certifikovaných objektech:

Centrum Zlatý Anděl, postaveno v roce: 2000; plocha: 20,762 m2; vlastník: ING Property Fund Central Europe

BB Centrum (Beta Building), postaveno: 2005; plocha: 17,807 m2; vlastník: ING Property Fund Central and Eastern Europe

Campona Shopping Centre Budapest, postaveno: 1999; plocha: 39,633 m2; vlastník: ING Property Fund Central and Eastern Europe

Pólus Center Budapest, postaveno: 1996; plocha: 35,620 m2; vlastník: ING Property Fund Central Europe

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři