Technologie / produkty

Spousta čerstvého vzduchu pro velké prostory

Ani si to neuvědomujeme, ale v budovách průměrně trávíme přes 80 % procent svého života. Honba za snižováním energetické náročnosti, se kterou souvisí mj. co největší snaha o utěsnění obálky budovy, přináší negativní vlivy na pohodu člověka, který má uvnitř pracovat nebo se věnovat jiné činnosti.

Stiebel Eltron , 15. 4. 2021

Nedostatek čerstvého vzduchu způsobuje nepříjemné stavy jako bolesti hlavy nebo únavu, které snižují i naši pracovní koncentraci. Typickým příkladem budov, kde snížená koncentrace a únava mají přímý vliv na celkovou produktivitu, jsou školy. Starší školní budovy procházejí rekonstrukcí obvodového pláště, stará okna jsou nahrazována novými, těsnými a tím přirozená výměna vzduchu ve školních třídách přestává fungovat. Větrat přirozeně okny je samozřejmě možné, ale po většinu školního roku – na podzim a v zimě – je velmi nekomfortní pravidelně místnost větrat chladným vzduchem z venku. Na jaře zase otevřenými okny necháváme do třídy pronikat hluk z ulice, což rozhodně nepomáhá soustředění se na vykládané učivo. 

Potíže s větráním a hluk z ulice trápí většinu starších budov

Tyto jevy se však netýkají pouze škol, ale všech veřejných budov, které prošly procesem utěsňování. Mnozí z nás jistě na vlastní kůži zažili pocity nedostatku čerstvého vzduchu v kancelářích, restauracích, fitness centrech, tělocvičnách, přednáškových nebo zasedacích místnostech nebo v jiných veřejných prostorách.

Řešením, které v těchto typech budov pomáhá vyvarovat se nedostatku čerstvého vzduchu bez ztráty tepelné energie, je decentrální větrací jednotka VRL-C od německého výrobce STIEBEL ELTRON. Kompaktní zařízení k montáži pod strop nezabírá žádné drahocenné místo v půdoryse prostoru, zároveň však svým výkonem plně zásobuje poptávku po větrání s rekuperací, a to ve třech provedeních 325/625/870 m3/h.

Decentrální větrací jednotka VRL-C 870 D Premium, produktová fotografie. Zdroj: Stiebel Eltron

Řešení se obejde i bez rozsáhlých stavebních úprav

Pokud se při rekonstrukci budovy na systém větrání zapomnělo a je potřeba ho doplnit, jednotka VRL-C v provedení G s integrovanou přívodní a odvodní mřížkou nepotřebuje žádné potrubní rozvody a nevyžaduje tedy žádný zásadní zásah do budovy, kterým by byla instalace vzduchotechnického potrubí. Jsme-li ve fázi plánované rekonstrukce nebo novostavby, můžeme uvažovat o použití jednotky VRL-C v provedení D s nátrubky pro připojení na potrubní rozvody. Tato varianta se ideálně realizuje v podhledu místnosti.

Decentrální koncepce jednotek pro každý prostor zvlášť zajišťuje samostatně regulovatelné větrané celky, což například znamená, že každá školní třída se větrá přesným množstvím vzduchu, které je aktuálně potřeba podle měření čidla koncentrace CO2. Když je v místnosti vyvětráno a nikdo se v ní nepohybuje, jednotka si sama sníží svůj výkon a šetří tak náklady na provoz. Všechny jednotky v domě se však dají propojit do jednoho systému, který je možné centrálně spravovat např. přes protokol ModBus či přes internet.

V dnešní době je dostatečné větrání vnitřních prostor v souvislosti s koronavirovým onemocněním aktuálním tématem. „V každodenním životě bychom se měli více soustředit na větrání a méně na neustále dezinfikování rukou a ploch,“ radí virolog Christian Drosten z Institutu Roberta Kocha v Berlíně. Větrací jednotka VRL-C je více než vhodným řešením , a to zejména pro stávající veřejné budovy.

Bližší informace o celém sortimentu větrácích jednotek STIEBEL ELTRON  naleznete zde. 

SE

 

  • autor: Stiebel Eltron *
  • publikováno: * 15. 4. 2021
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři