Technologie / IT

Vizualizační program Twinmotion 2022.1 přináší nové nástroje pro realističtější zobrazení

Program Twinmotion 2022.1 představuje novinky Foto: Zdroj: Twinmotion

Nová verze programu Twinmotion 2022.1 představuje nové renderovací enginy pro realističtější vizualizace oblohy, osvětlení, dalších druhů rostlin, světel a nový nábytek v knihovně stafážních objektů nebo přístup do Twinmotion Cloudu.

Centrum pro podporu počítačové grafiky ČR , 8. 4. 2022 / Advertorial

Program Twinmotion

Twinmotion program je Windows/MAC OS aplikace pro procházení 3D prostorem a vytváření virtuální reality v reálném čase, která byla vyvinutá pro profesionály v oblasti architektury, stavebnictví a urbanismu. Pracovat s aplikací Twinmotion lze bez ohledu na velikost a složitost jejich projektů, počítačových dovedností i použitého CAD/BIM modeláře.

Engine Path Tracer a HDRI Skydome

Nová verze představuje nový renderovací engine Path Tracer a HDRI Skydome. S cílem zvýšit realističnost obrázků, videí, panoramat i prezentací v Twinmotion Cloudu byl integrován HDRI Skydome. Lze přepínat z dynamické oblohy na HDRI Skydome a využívat osvětlení z HDRI pomocí Path Traceru, také lze použít libovolnou oblohu z knihovny Skydome nebo načíst vlastní. Pomocí posuvníků Intenzita a Okolní prostředí lze měnit intenzitu pozadí oblohy a osvětlení scény (z HDRI). Přepínač Match sun zajišťuje, že poloha slunce je pevně nastavena na sluneční kopuli. Posuvník Rotation umožňuje horizontální otáčení kopule oblohy. Efekty HDRI lze ovlivnit osvětlení scény či její zamlžení. Path Tracer přináší realističtější vizualizace. Po jeho aktivaci se zobrazí kolečko, které indikuje průběh renderování v závislosti na aktuálním nastavení kvality. K dispozici jsou dvě nastavení výpočtů, Renderer a Lighting. Renderer, umožňující volit mezi Path Tracer a renderováním v reálném čase. Path Tracer rovněž umožňuje generovat ortografické pohledy shora s přesnými stíny a osvětleníma vyžaduje DX12, GPU podporující raytracing a není podporován v MacOS.

Foto: Díky HDRI Skydome lze vybírat libovolnou oblohu z nabídky nebo nahrát vlastní

Point cloud support

Twinmotion umí načíst laserově skenovaná data, obvykle získaná v rámci architektonických nebo průmyslových aplikací. Mračna bodů jsou přidána jako nový typ objektu. Ty mají referenční body (pro uživatele neviditelné), které umožňují výběr, přemísťování a barvení. Nelze je ovšem editovat a formát *.E57 není podporován v systému MacOS.

Do nové knihovny stafážních objektů Twinmotion byly přidány objekty Quixel Megascans Plants a Decals. Rovněž přibyly stovky objektů, a to hlavně v kategoriích křesla, kuchyňské židle a stoly.

Foto: Novinkou jsou stovky nových objektů křesel, kuchyňských židlí a stolů

Tabulka mapování materiálů

Do programu je integrována uživatelsky nastavitelná tabulka (.csv) určující náhradu materiálů. Je plně přizpůsobitelná, umožňuje nahradit zdrojové materiály za materiály Twinmotion a umožňuje definovat nastavení jako je měřítko, barva, atd. Mapování materiálů probíhá prostřednictvím Direct Linku v prostředí Datasmith.

V Datasmith bylo sjednoceno uživatelské rozhraní pro import a přímé propojení, možnosti a příkazy dostupné pro objekty importované ze souboru *.udatasmith a prostřednictvím Datasmith Direct Link jsou stejné. V obou pracovních postupech se v dialogovém okně Nastavení importu zobrazí jednotná sada parametrů, která umožňuje obnovit materiály nebo úpravy vybraných objektů či znovu importovat odstraněné objekty odstraněné. Majitelé myši SpaceMouse ocení plynulejší a efektivnější 3D navigaci. Zařízení 3Dconnexion navíc nabízí plynulé přepínání mezi různými 3D aplikacemi, včetně Unreal Engine. (3Dconnexion je plně podporováno pouze ve Windows.)

Foto: Odkaz na prezentaci vždy vede k nejnovější verzi, což zefektivňuje sdílení mezi uživateli

Ve Twinmotion Cloudu lze aktuální verzi prezentace sdílet prostřednictvím volitelně zaheslovaného odkazu. Odkaz na prezentaci vždy směřuje k její nejnovější verzi a není nutné jej při každé aktualizaci znovu zasílat zúčastněným stranám.

V nové verzi Twinmotionu 2022.1 vznikla další nová vylepšení. Ovladač Gizmo lokálního souřadného systému importovaných objektů výrazně zjednodušuje manipulaci s nimi. Úprava uživatelského rozhraní v celoobrazovkovém režimu přinesla možnosti vybírat, přesouvat a odstraňovat objekty, což oprošťuje zobrazovací plochu od všech nabídek a lze se lépe „ponořit“ do projektu. Materiál sníh je realističtější díky použití podpovrchového rozptylu světla a vylepšenému zobrazení povrchu. Přechody mezi oblastmi se sněhovou pokrývkou a bez ní jsou tak estetičtější. Přibylo nastavení kvality zobrazování specifické pro VR, nastavení automatických úprav a byla zde vylepšena navigace.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři