Události /

Adam Gebrian provede budovou Hlavního nádraží v cyklu „Nejošklivější architektura Prahy”

Největší dopravní uzel, místo pro setkávání, nákupní středisko a hlavně vstupní brána do hlavního města, to je pražské Hlavní nádraží, které bude cílovou stanicí druhého pokračování cyklu „Nejošklivější architektura Prahy“. Prohlídka prostor nádraží se uskuteční 24. 11. od 18 hodin a průvodcem je tentokrát architekt a propagátor architektury Adam Gebrian.

EARCH.CZ , 20. 11. 2015

Série přednášek „Nejošklivější architektura Prahy“ odstartovala v září 2015. Odborníci, kteří prohlídky vedou, se snaží představit tyto architektonicky rozporuplné stavby v širším kontextu a odhalovat jejich kvality. Akci organizuje umělecká platforma Scholastika, která se v roce 2016 stane vyšší odbornou školou.

Po úspěšném prvním díle cyklu „Nejošklivější architektura Prahy“, kdy zájemce po budově Nové scény Národního divadla provázel Vladimír 518, se přesuneme od normalizační budovy ke stavbě, která v sobě snoubí původní secesní podobu od architekta Josefa Fanty, novější část od autorského kolektivu: Danda, Bočan, Šrámek, Šrámková, Trnková, Rothbauer ze sedmdesátých let i současnou rekonstrukci. „Hlavní nádraží je další velmi diskutovanou budovou, má zajímavou minulost a zároveň je místem, kde denně projdou tisíce lidí. Málokdo z nich má čas zastavit se a na chvíli se nad architekturou Hlavního nádraží zamyslet, proto ji chceme představit široké veřejnosti z trochu jiné perspektivy,“ vysvětluje ředitel vyšší odborné školy Scholastika a umělec Evžen Šimera.

Současná budova Hlavního nádraží se skládá z několika dílčích částí, jsou jimi například Fantova budova (1901–1909) a hala nad kolejištěm, které patří mezi nemovité kulturní památky. Dále odbavovací hala (1972–1979), jež vznikla na základě architektonické soutěže z počátku 70. let. Autory nové budovy jsou Josef Danda, Jan Bočan, Julie Trnková, Zdeněk Rothbauer a Alena a Jan Šrámkovi. Právě tyto dva objekty a jejich probíhající rekonstrukce budou námětem prohlídky určené široké veřejnosti.

„V hale nad kolejištěm probíhá rozsáhlá výměna jednotlivých dílů konstrukce. Naše prohlídka bude pravděpodobně jednou z posledních možností, kdy můžete vidět nejvyšší ocelovou konstrukci své doby v původním stavu,“ říká architekt a teoretik architektury Adam Gebrian, který bude budovou Hlavního nádraží provázet. Gebrian se namísto vlastní architektonické praxe rozhodl jít cestou propagátora architektury. Za svou neúnavnou publikační a diskusní činnost a aktivitu, která ve veřejném prostoru zvýšila povědomí o architektonické kultuře, získal v roce 2015 titul Architekt roku. Součástí prohlídky bude také slide show prezentace historie, současnosti a budoucnosti budovy Hlavního nádraží, kterou připravil architekt Petr Kučera.

Přednáškový cyklus „Nejošklivější architektura Prahy“ uvedla jako svůj nový projekt platforma Scholastika, která již více než tři roky organizuje a představuje veřejnosti nejrůznější podoby současného umění. Její snahou je nabízet možnost spolupracovat s respektovanými osobnostmi uměleckého prostředí výtvarného umění, designu, architektury, módy či užitého umění a podílet se tak na pozitivní přeměně naší společnosti ve vztahu k umění.

Prohlídka budovy Hlavního nádraží s komentářem Adama Gebriana se uskuteční 24. 11. 2015 od 18 hodin. Sraz proběhne před hlavní budovou, přímo pod nápisem Hlavní nádraží v 17:45. Kapacita je omezená, je proto nutné si místa předem rezervovat (https://docs.google.com/a/piaristi.cz/forms/d/1zA0ew0Ka59GsOM7dNARkNg-p8VXejpd8H7G-6ptODwo/viewform). Prezentace v prostoru Hlavního nádraží vzniká díky spolupráci s Českými drahami a společností Grandi Stazioni. Vstupné na akci je zdarma.

____________________________________________________________________________________

O Scholastice

Scholastika je vzdělávací platforma v oblasti výtvarného umění a designu, která umožňuje studovat a rozvíjet se v jinak těžko dosažitelném prostředí současné umělecké scény a spolupracovat s respektovanými osobnostmi uměleckého prostředí. Za jejím vznikem v roce 2012 stála dvojice mladých výtvarníků a umělců Evžen Šimera a Ondřej Brody. V současnosti Scholastika nabízí vzdělání v 11 studijních programech a spolupracuje s uznávanými umělci, designéry a teoretiky designu a umění jako jsou Adam Štěch (Ateliér dějiny designu), Jan Čapek (Ateliér produktový design), Roman Vrtiška a Vladimír Žák (Ateliér design interiéru), Pavel Karous (Ateliér sochy), Jak Kloss a Matěj Činčera (Ateliér grafického designu), Robert Šalanda (Ateliér malby), Alice Klouzková (Ateliér módní design), Pavel Karous (Ateliér sochy), Tereza Nekvitová (Cyklus přednášek o současném umění). Scholastika se v roce 2016 stane vyšší odbornou školou a v září téhož roku otevře první ročníky oborů grafický design a produktový design. Více informací o Scholastice získáte na www.scholastika.cz.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 20. 11. 2015
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři