Události / architektonické soutěže

Stavba roku 2011

Letos je to již po devatenácté, co se nejlepší stavby realizované na území České republiky za uplynulý rok (od června roku 2010 do května roku 2011) utkaly o prestižní cenu Stavba roku.

EARCH.CZ , 20. 10. 2011

Poslání soutěže

Cílem soutěže je seznámit nejširší odbornou i laickou veřejnost s úrovní českého stavitelství a architektury. Soutěž je vypsána na podporu kvalitní komplexní realizace stavebního díla, od hrubé stavby až po řemeslný detail. Je určena pro stavby realizované na území České republiky bez ohledu na státní příslušnost projektanta, architekta stavby a místo registrace realizátorských firem. Do soutěže mohou být přihlášena stavební díla ze všech oborů dokončená a uvedená do provozu nebo zkolaudovaná v období od června předcházejícího roku do května roku 2011.

Kritéria hodnocení

Realizace přihlášené do soutěže posuzuje odborná porota jmenovaná na návrh rady programu, na její návrh rada a vypisovatelé ceny udělí. Jednotlivé stavby budou posuzovány zejména podle těchto kritérií: • architektonické vyznění díla a jeho celkový přínos • kvalita a jakost stavebních prací • vhodnost použití stavebních materiálů a výrobků a profesionalita v jejich stavebně realizačním zvládnutí • celkové prostorové a funkční řešení díla • začlenění stavebního díla do daného prostředí, včetně širších prostorových vztahů • délka realizace a dosažená kvalita stavby ve vztahu k celkovým nákladům • spokojenost stavebníka a uživatele, přijetí veřejností • úroveň investorského záměru • další kritéria (např. originálnost konstrukčního řešení, vliv stavby na ekologii prostředí, úspory energií atd.).

Složení poroty soutěže Stavba roku 2011

Doc. Ing. arch. Radomíra Sedláková, CSc. – předsedkyně poroty Ing. Tomáš Chromý Ing. Bohuslav Štancl, MBA Ing. Ladislav Vaněk Doc. Ing. František Kulhánek, CSc. Ing. arch. Jiří Vasiluk, CSc. Ing. arch. Petr Šikola Manažerka soutěže a tajemnice poroty: Mgr. Daniela Pavlíčková Manažerka soutěže, PR: Pavla Klocová

Výsledky soutěže – ceny a ocenění /podmínky soutěže/

Na titul STAVBA ROKU, bez rozlišení pořadí, je porotou vybráno nejvýše 5 staveb z nominovaných. Ceny vypisovatelů a zvláštní ceny se určí z nominovaných staveb. Porota je garantem odborného „předvýběru“.

V letošním 19. ročníku soutěže bylo přihlášeno 42 staveb, 25 staveb postoupilo do druhého kola soutěže. Tyto stavby porota osobně navštívila a provedla důkladnou prohlídku stavby.

Dne 3. 10. 2011 bylo v Senátu Parlamentu ČR v Praze u příležitosti 5. ročníku Dnů stavitelství a architektury, který je připravován jako samostatná akce všech nevládních organizací ve stavebnictví sdružených v SIA ČR – Radě výstavby, uděleno 5 titulů STAVBA ROKU, bez rozlišení pořadí, Cena předsedy Senátu ČR, Cena primátora hl.m. Prahy a Cena veřejnosti (Pražské stavby 2011 a Stavba roku 2011).

Titul Stavba roku 2011 získaly tyto stavby:

Golf Klub Čertovo břemeno Krytý plavecký bazén v Litomyšli Společenské centrum Trutnovska pro kulturu a volný čas Univerzitní kampus Masarykovy univerity v Brně Výstavba Jihozápadní části Pražského okruhu

Statut soutěže i podmínky pro prezentované stavby jsou od prvopočátku historie soutěže zaměřeny především na nejlepší stavební realizace, bez rozlišení kategorií dle finančního objemu nebo druhu stavby.

Podmínky, které sleduje hodnotitelská porota složená z našich předních odborníků, jsou tradičně zaměřeny na kvalitu dokončených prací, kvalitu architektonického řešení a jeho zvládnutí dodavatelem stavby, spokojenost investora a uživatelů stavby. Prestižní titul Stavba roku je každoročně udělován pěti stavbám, bez rozlišení pořadí, jako ohodnocení komplexní kvality dokončeného stavebního díla – architektury. Ocenění Stavba roku je připevněno v podobě plakety na stavbu. Nominované stavby, stavby, které dostaly ocenění jednotlivých vypisovatelů či cenu veřejnosti organizovanou na www.stavbaroku.cz a především nositelé titulu Stavba roku byly mnohokrát publikovány.

Devatenáctileté období soutěže přineslo téměř tisíc posuzovaných staveb a devět desítek staveb nesoucích titul Stavby roku. I letošní ročník je vypisován tradiční čtveřicí vypisovatelů: Nadací pro rozvoj architektury a stavitelství, ECONOMIÍ a.s. – časopisem Stavitel, Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR, Svazem podnikatelů ve stavebnictví v ČR.

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři