Události / architektonické soutěže

Studentská soutěž přinese nápady pro lepší zacházení s vodou

Nadace Partnerství spouští pod záštitou ministra školství novou soutěž „Pro vodu – cena Nestlé za inovativní projekty hospodaření s vodou“.

EARCH.CZ , 8. 10. 2012

Studenti středních, vyšších odborných a vysokých škol v ní budou mít příležitost získat finanční odměnu za netradiční návrhy, jak lépe hospodařit s vodou v budovách, v obcích i krajině. Tři vítězné návrhy obdrží 30 tisíc korun. Uzávěrka přihlášek je 12. února 2013. Podrobnější informace o soutěži jsou dostupné na www.soutezprovodu.cz.

I když to tak v České republice na první pohled nemusí vypadat, voda je omezeným zdrojem. Spotřebováváme jí mnohem více, než se stačí dešťovými srážkami obnovovat. Už v roce 2025 nám zásoby sladké vody nebudou stačit. V naší zemi je zatím dostatek pitné vody, a proto si lidé zvykli otočit kohoutkem a nestarat se odkud se voda bere a kam odtéká. „Vodou určenou k pití zbytečně plýtváme třeba na splachování WC, zalévání zahrady nebo umývání auta. Cílem soutěže je proto najít netradiční řešení, jak s vodou lépe zacházet, jak ji šetrně čistit a recyklovat,“ vysvětluje Ivana Adámková z Nadace Partnerství. Do soutěže podle ní patří také projekty, které se zaměřují na zvýšení schopnosti krajiny zadržovat vodu, a tak umožňují předcházet riziku sucha i povodní.

Soutěže se mohou účastnit týmy složené z 1 až 3 členů. Kromě studentů je soutěž přístupná také čerstvým absolventům, kteří školu ukončili v roce 2012. Přihlášené projekty by se měly zabývat efektivním a k přírodě šetrným hospodařením s vodou v jedné z 3 kategorií – v budově, městě (obci), krajině. Odborná porota pak vybere vítěze v každé výše uvedené kategorii, který získá od sponzora soutěže 30 tisíc korun. Hlavními kritérii úspěchu bude přínos a inovativnost projektu, ale také zároveň zhodnocení jeho rizik a nevýhod i kvalitní zpracování přihlášky a příloh.

„Jako potravinářská společnost si uvědomujeme zásadní význam zodpovědného hospodaření s vodními zdroji jak ve výrobě, tak z hlediska její dostupnosti pro naše spotřebitele. Sami věnujeme zodpovědnému využívání vody velkou pozornost. Z tohoto důvodu také podporujeme aktivní a tvořivé studenty, kteří chtějí pro zlepšení problémů v této oblasti sami něco konkrétního udělat,“ říká Martin Walter z Nestlé. Vítězné projekty Nadace Partnerství a Nestlé zveřejní 22. března 2013 u příležitosti Světového dne vody.

Nadace Partnerství pomáhá lidem, aby chránili a zlepšovali svoje životní prostředí. Poskytuje jim k tomu finanční prostředky (granty), odborné znalosti i služby a inspiraci ze zahraničí. Podporuje výsadbu stromů, ochranu přírody, šetrnou dopravu a turistiku, využívání obnovitelných zdrojů energie a kvalitní veřejná prostranství. Během 21 let své existence podpořila prostřednictvím nadačních příspěvků ve výši přes 280 miliónů korun 3 000 projektů. Společně se čtyřmi sesterskými nadacemi v Bulharsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku je součástí asociace Environmental Partnership Association.

Nevyřešíme problém za vás, vyřešíte ho s námi! www.nadacepartnerstvi.cz

Kampaň Nestlé pro vodu v krajině je společným projektem Nadace Partnerství a firmy Nestlé. Cílem projektu je hledání přírodě blízkých řešení, která by pomohla zadržovat vodu v krajině, předcházet riziku povodní i šetrně hospodařit s vodou. Nedílnou součástí konkrétních výstupů projektu je i zvyšování povědomí široké veřejnosti o možnostech zmírňovat problémy spojené s vodou v České republice. Součástí projektu zaměřeného na hospodaření s vodou jsou nadační příspěvky, seminář pro odbornou veřejnost a studentská soutěž.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři