Události / architektonické soutěže

V Liberci proběhl 25. ročník studentské soutěže Ještěd f Kleci. Hlavní cenu získal ateliér Kolařík–Janoš

Ještěd f Kleci je již tradiční soutěž pořádaná na Fakultě umění a architektury Technické univerzity v Liberci. Soutěž je obyčejně doprovázena pestrým týdenním programem vrcholícím vyhlášením vítězů v kategoriích architektura a design. Zde jsou čerstvé novinky, jak vše proběhlo tentokrát.

Ještěd f Kleci , 5. 3. 2021

Jaký semestr, takový Ještěd

Stejně jako všichni vysokoškoláci, i studenti FUA TUL mají za sebou druhý distanční semestr. Ještěd f Klec tak proběhl podruhé online. Pro tuto příležitost byl vytvořen virtuální ateliér umožňující zažít prostor ateliéru Karla Hubáčka a zobrazit si kteroukoliv práci (k nalezení na jestedfkleci.cz). Projekty hodnotila porota ve složení: Pavla Melková, Hermann Coufal, Alžběta Brůhová a Adam Štěch. 

Týden byl zahájen pondělním slavnostním videohovorem, kde pořadatelé JFK promluvili o programu celého týdne. Následovaly krátké prezentace po vzoru Pecha Kucha. Alžběta Brůhová prezentovala platformu Architektky, kterou spojuje ženy pohybující se v architektuře, je prostorem pro diskuzi. Designérské duo Hermann Coufal se věnovalo tématu DIY a to nejen ve vlastní tvorbě. Prezentace zakončil Jan Picko se svou zkušeností pedagoga uměleckého oboru za časů pandemie.

Spolkový dům pro jihočeské město Velešín, Kristina Horváthová. Zdroj: Ještěd f Kleci

V Liberci i v této době stále probíhá výstava #KafePivoVýlohy. Na ni navázal venkovní program Ještědu F Kleci určený malé skupině studentů pobývajících v Liberci. Spolu s grafikem Janem Měřičkou, jedním z vystavujících, byly všechny výstavní výlohy projity a krátce okomentovány. 

Speciálně pro zahajovací a vyhlašovací videohovory vytvořili Darjan Hardi a Studio ZDAAR,  tvůrci grafiky pro tento ročník, pozadí na Google Meet tak, abychom spolu ladili. Milý detail. Někteří z účastněných měli na sobě již zmíněný merch, který byl přesně pro povalování se doma vytvořen. Po vyhlášení se studenti opět sešli v úzkém kruhu na slavnostní chili con carne. 

Venkovní program Ještědu F Kleci. Zdroj: Ještěd f Kleci

Jiný ročník, jiný mrav

25. Ještěd F kleci překvapil nejen svou formou, ale i svými výsledky. Porota se rozhodla nedržet se obvyklé struktury udělovaných cen a vytvořila si vlastní žebříček. 

Hlavní cenu, tedy pomyslnou sošku Ještědu v Kleci, si odnesl rovnou celý ateliér, a to ateliér urbanismu Kolařík – Janoš. Porota se shodla pro udělení ceny všem přihlášeným studentům tohoto ateliéru. Dle jejího názoru se projekty vyznačují širokým záběrem práce a propracovaností od celku k detailu. Zpracovaná zadání i výsledky mohou být inspirací v řešení reálných problémů města. 

Foto: eArch
Hranice, Kristina Roman. Zdroj: Ještěd f Kleci

Speciální cenu si odnesla diplomantka Barbora Tauerová za projekt “Virtuální architektura”. Porota ocenila inovativní pohled na škálovitost lidských emocí ve vztahu k prostoru a nabízený inovativní přístup ke generativnímu navrhování. Nominovanými studentkami se staly Kristina Roman za působivě výtvarně zpracovaný projekt “Hranice” a Kristina Horváthová za kvalitní řešení spolkového domu pro jihočeské město Velešín. 

Gratulujeme všem oceněným a doufáme, že se v letním semestru  budeme moci setkat mimo obrazovky. 

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři