Novinky a názory / zprávy

25. ročník studentské soutěže Ještěd F Kleci proběhne ve virtuálním ateliéru

Ještěd F Kleci (JFK) je studentská soutěž pořádaná koncem každého semestru na půdě Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci. Letos proběhne její 25. ročník.

Ještěd f Kleci , 17. 2. 2021

JFK týden zahájíme 22. února videohovorem s porotci a jejich prezentací formou Pecha Kucha.

Ve čtvrtek 25. února se porota na základě společné debaty shodne na vítězích v kategoriích architektura a umění. Výsledky soutěže budou odhaleny následující den, tedy v pátek 26. února, formou slavnostního streamu, na který jsou všichni fanoušci JFK srdečně zváni. 

Současný ročník je již druhý, kterému je znemožněn tradiční průběh v ateliéru Karla Hubáčka na Technické univerzitě. Proto byl vytvořen virtuální ateliér, ve kterém budou vystaveny studentské práce a do kterého lze tedy nahlédnout i v případě, že se zrovna nevyskytujete v Liberci. 

Studentské práce budou hodnotit: Pavla Melková, architektka a teoretička architektury, Adam Štěch, publicista a jeden ze zakladatelů kreativní skupiny OKOLO, Alžběta Brůhová, architektka a zakladatelka skupiny Architektky a duo mladých designérů Eduard Hermann a Matěj Coufal.

Foto: eArch
Porotkyně soutěže Alžběta Brůhová. Zdroj: Ještěd f Kleci

Jelikož musí soutěž v současné situaci proběhnout on-line, mírným odreagováním od obrazovek počítačů jsou výstavy ve výlohách, které budou od začátku JFK týdne probíhat za skly šesti oblíbených libereckých podniků. Ideou je vytvořit městskou procházkovou trasu za uměním a podpořit tím podniky, které to momentálně nemají lehké. Vystavujícími jsou David Hanvald (Vokno), Veronika Čertíková (HRST), Filip Dvořák (Bistro Široká), Jan Měřička (Výčep), Jan Picko (Kino Varšava) a Anina Menger (Mikyna). Mapa podniků a umělců bude k nalezení na webových stránkách, Facebooku a Instagramu Ještědu F Kleci. 

Jako každý ročník, i tento má svůj vlastní vizuál vytvořený mladými grafiky Darjanem Hardi a studiem ZDAAR. Novinkou je Merch na doma – ponožky ve spolupráci s Lindou Retterovou alias ROE vytvořené technikou sítotisku a trika nesoucí grafiku JFK. Merch bude k zakoupení v libereckém design shopu HRST.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři