Události /

Zveme do otevřených zahrad

Zahrada Don Bosco / nábřeží řeky Loučné /: Druhý červnový víkend je v České republice již tradičně Víkendem otevřených zahrad. Poznat místa běžně nepřístupná i ta známá, pouze v jiném světle, můžete i ve dvou z našich projektů.

EARCH.CZ , 6. 6. 2013

V sobotu 8. června od 14.00 do 18.00 hodin se výjimečně otevře širší veřejnosti logopedická zahrada Don Bosco v Praze 8, Lešenská 548. Původně běžná školní zahrada se s podporou Nadace Proměny a za aktivní účasti dětí i pedagogů proměnila v místo, které je originálně uzpůsobeno speciálnímu zaměření školy i náročnému provozu. Nabízí příležitosti pro speciální výuku formou hry a interakce s prostředím. Přijďte se přesvědčit sami. Škola se totiž během Víkendu otevřených zahrad připojuje zároveň k akci Zažij vzdělávání jinak. Návštěvu běžně nepřístupného místa tak můžete spojit s možností vyzkoušet si netradiční formy výuky. Připraveny jsou komentované prohlídky zahrady a program s využitím originálních logopedických prvků.

Bohatý program najdete během sobotního odpoledne 8. června od 14.00 do 18.00 hodin také na nábřeží řeky Loučné a v parku u Smetanova domu v Litomyšli. Prostor, který má brzy projít proměnou a vytvořit příjemné místo pro trávení volného času, nabídne zábavné odpoledne pro celou rodinu. Čeká vás například poznávací stezka, lanové překážky, divadelní představení pod širým nebem nebo třeba komentovaná prohlídka parkem s informacemi o chystané obnově území. Zároveň můžete vyjádřit svou představu o tom, jak byste si budoucí podobu parku představovali vy. Jste srdečně zváni.

Tato událost, která vznikla ve Velké Británii (Open Garden & Squares Weekend), probíhá vždy během druhého červnového víkendu. Otevírá běžně nepřístupné zahrady a těm ostatním dává novou dimenzi poznání a netradičních zážitků. Projekt nabírá na ohlasu a tradici v celé Evropě a stává se jedním z hlavních článků šíření osvěty o klenotech zahradního umění. V České republice se do víkendu otevřených zahrad zapojují jak běžně nepřístupné zahrady, tak i parky a veřejná prostranství, ve kterých se v průběhu dvou dní snažíme přiblížit veřejnosti jiným zajímavým způsobem zahrady. Prostřednictvím průvodcovaného programu, jehož hlavním úkolem je oživit zájem lidí o tyto plochy, které jsou primárně pro veřejnost určené. Obvyklou formou jsou komentované prohlídky doplněné dalším kulturním programem. Letošního ročníku se zúčastní téměř sto zahrad po celé České republice.

Více info o Víkendu otevřených zahrad naleznete zde.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři