Architekt a investor v jednom. Starou kovárnu v Beskydech upravilo studio RMBA Architekti na kavárnu a vlastní ateliér

Úterý, 28. Duben 2020 - 0:34
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Beskydské architektonické studio RMBA Architekti vdechlo původnímu objektu kovárny v Čeladné nový život. Původní sto let starou cihlovou stavbu doplnili architekti o nové prosklené křídlo s kavárnou. V interiéru se díky zvoleným materiálům a dalším prvkům odráží industriální duch kovárny - jak píší sami autoři, prostor má být "pravdivý, materiálově jasný a jednoduchý". Součástí objektu je také vlastní ateliér studia RMBA Architekti, jehož spolumajitelka Romana Mališ Bílková celý projekt rovněž investovala a spolu se svým manželem kavárnu provozuje.

Kavárna Kovárna Čeladná, RMBA Architekti. Zdroj: RMBA Architekti
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér RMBA Architekti
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Čeladná
Ulice, číslo Čeladná 724
PSČ 73912
Datum realizace 2019
Poznámka

Bývalá kovárna 50 m2, nové křídlo 100 m2

Investor: Romana Mališ Bílková

Pokud je architekt zároveň investorem, pohled na interiér dostane další rozměr. K původní historické části o ploše 50 metrů čtverečních bylo v novém křídle dostavěno dalších 100 metrů čtverečních. Sto let staré cihly diktují základní výraz interiéru a spolu s kovovými prvky vytváří industriální nádech stavby. 

Původní část je jak v exteriéru, tak interiéru, tvořena cihlami. Prostor je otevřen přes dvě podlaží do krovu, a tato třetí dimenze výšky je zdůrazňována dalšími prvky – vysokým prosklením u vstupu, a dominantním zrcadlem v protilehlém štítě budovy.

Použité materiály jsou jednoduché, minimalistické – cihla, beton, kov, smrkové dřevo z původního krovu a smrková překližka. Nové křídlo je umístěno kolmo na starou část, výrazně dlouhý objekt je orientován na přilehlou louku, prosklením spojený s exteriérem. Propojení původního prostoru s novou částí je kovovým portálem, do něhož je zasazena krbová vložka (oheň, živel, který ke kovárně patří).

Nové křídlo si zakládá na průhledech do exteriéru, přírody a okolních hor. Hlavní plochy interiéru jsou tvořeny přímo konstrukčními prvky – podlaha je leštěná betonová stěrka, strop tvoří smrkové trámy s bedněním ze smrkové překližky a nadkrokevní izolací. Ateliér je od kavárny oddělen pomocí ocelové roxolové stěny s oboustrannými úložnými boxy z ocelového plechu a smrkové překližky.

Stoly jsou originály – masivní dřevěné desky s kovovými podnožemi s nastavitelnou výškou umožňují jednoduchým způsobem udělat z nízkých stolů stoly barové a úplně tak proměnit atmosféru kavárny. Stoly pak doplňuje mix židlí – materiály, tvary i barvy rozbíjí jednotvárnost a dávají hostu možnost si vybrat. Sezení u dlouhého stolu a jeho sociální aspekt sbližování je faktor stejně důležitý jako jeho design. Svítidla Flos Aim dovolují scénu až divadelně nasvítit.

Projekt interiéru Kovárny měl být v prvé řadě pravdivý, materiálově jasný a jednoduchý. Měl odrážet konstrukci i funkci. Chtěli jsme vytvořit místo, kde je hostům dobře, design je až druhá věc, kterou si uvědomí.