Ateliér ov-a využil svažitého pozemku v Čerčanech pro propojení rodinného domu s terénem

Pondělí, 4. Únor 2019 - 0:12
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Do rozvolněné vilové zástavby Čerčan navrhlo studio ov-a (Opočenský – Valouch architekti) luxusní rodinný dům, který se otevírá do okolní přírody. Architekti se při návrhu museli primárně vypožádat se sklonem pozemku – obě ustupující podlaží proto přímo navazují na terén a nabízejí obyvatelům jak pohled do intimního atria, tak i daleké výhledy na středočeskou krajinu. 

RD Čerčany, Opočenský - Valouch architekti © Tomáš Souček
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Jiří Opočenský, Štěpán Valouch
Ateliér ov-a
Spolupracovníci Anna Schneiderová
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Čerčany
Datum projektu 2015
Užitná plocha 402.00m2

Pozemek ve svahu, místnosti uspořádané do dvou podlaží mají přímý kontakt s terénem. Spodní úroveň domu s ložnicemi se soustředí do sebe, horní úroveň je otevřený obytný prostor. Zeď jako stuha obíhá dům, v patře se lomí, otevírá výhled na vrch Chlum a stává se střechou.

Stavebníkův pozemek leží v rozvolněné vilové zástavbě západně od centra Čerčan, svažuje se k řece Sázavě. Okolní parcely jsou zastavěny rodinnými domy a chatami. Pěstěné zahrady okolo rodinných domů a chat se zde prolínají se vzrostlými borovicovými a smíšenými háji. Území se postupně stabilizuje, ale stále si uchovává přírodní charakter.

Návrh rodinného domu využil sklonu pozemku a uspořádal stavebníkův program do dvou podlaží, z obou je přímý přístup na terén. Spodní úroveň domu se soustředí do sebe, do klidného vnitřního atria. Odehrává se zde intimní život rodiny, jsou sem orientována okna ložnic a prosklená stěna bazénu. Prostor uzavírá servisní trakt se vstupem, parkováním a skladovacím zázemím. Atrium je spojené se zahradou velkým otvorem v obvodové zdi, výhled z něho se stává komponovaným obrazem.

Na této podnoži stojí pavilon obytného prostoru. Plná stěna, která jako stuha obíhá spodní úroveň zapuštěnou do terénu, se v patře lomí a stává se z ní střecha se štítovými zdmi.

Horizontální řešení domu navazuje na přírodní charakter území, zmenšuje měřítko stavby při pohledech z okolí a začleňuje dům do okolní vegetace.