Atypický mezonet propojuje po rekonstrukci od studia SMLXL ocelové zavěšené schodiště

Pátek, 15. Květen 2020 - 6:07
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Atypický byt v nenápadném pavlačovém domě z 90. let v pražském Podolí prošel kompletní rekonstrukcí, při které architektky ze studia SMLXL vytvořily odvážně minimalistický interiér. Změnily celkovou dispozici, odhalily železobetonový skelet a dvě patra bytu propojily modrým ocelovým zavěšeným schodištěm. To se stalo novou dominantou a jedním z mála barevně výrazných prvků v celém bytě. Majitelé si rekonstrukcí splnili přání bydlet v zajímavém a chytře řešeném bytě a jejich představa se ideálně propojila se stylem SMLXL. Výsledkem je interiér, který je minimalistický i extrovertní zároveň.

Interiér mezonetového bytu v Praze-Podolí, SMLXL © KIVA
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Klára Valová, Eva Mohylová
Ateliér SMLXL
Země Česká republika
Město Praha 4 – Podolí
Datum realizace 2020
Užitná plocha 98.00m2

„Potěšilo nás, že se klienti betonových povrchů nebáli a od začátku jsme v tomto byli naladěni na stejnou vlnu. Občas slýcháme, že jsou naše interiéry studené a díky surovějším povrchům vypadají jako nedodělané, ale to, že se naše práce nelíbí každému, je v pořádku. Každý vnímáme barvy a jejich odstíny jinak. My třeba vidíme barevnost a živelnost skrytou v deseti odstínech černé nebo šedé barvy, neméně důležité jsou pak i různé struktury a materiály,” vysvětluje architektka Klára Valová, zakladatelka studia SMLXL. Byt v nenápadném pavlačovém domě z počátku 90. let potřeboval upravit dispozici a vyřešit interiér tak, aby z komplikovaného půdorysu – dvě 3 metry široká a 15 metrů dlouhá patra o celkové rozloze 98 m² – vytěžili jeho majitelé maximum. 


Interiér mezonetového bytu v Praze-Podolí, SMLXL/ Klára Valová, Eva Mohylová © KIVA

Nápad očistit původní konstrukce a nechat vyniknout jejich surový hrubý povrch nejvíc ovlivnil výslednou podobu bytu a jeho industriální atmosféru. Architektky Klára Valová a Eva Mohylová odhalily železobetonový skelet s panely a betonový strop a sloupy ještě doplnily betonovou stěrkou na podlaze. Vznikl tak monochromatický základ, který slouží jako malířské plátno pro další výrazné prvky. 

Srdcem celého bytu se stalo ocelové zavěšené schodiště potažené výrazným modrým lakem. Barevný prvek pomyslného středu bytu na sebe poutá pozornost a skvěle vyniká v neutrálním prostředí celého interiéru. Schodiště nyní propojuje spodní patro bytu, kde se nachází vstupní hala, kuchyň a toaleta, s horním privátnějším patrem, do kterého architektky umístily ložnici, koupelnu a obývací pokoj s pracovnou. 


Interiér mezonetového bytu v Praze-Podolí, SMLXL/ Klára Valová, Eva Mohylová © KIVA

Největší změnou v uspořádání bytu je přesunutí kuchyně, která byla původně situována hned u vstupu z pavlače. Nově ji architektky umístily na opačný konec patra, což umožňuje přímý vstup na balkon. „Původně majitelé tento pokoj vůbec nevyužívali, sloužila jen jako sušárnu prádla a v podstatě skladiště. Přitom díky balkonu jde o jeden z nejhezčích pokojů z celého bytu. Spojením s balkonem jsme navíc prodloužily plochu a pocit z celého bytu. Najednou tak získal na velkorysosti,” zdůrazňuje Klára Valová. 


Interiér mezonetového bytu v Praze-Podolí, SMLXL/ Klára Valová, Eva Mohylová © KIVA

Industriálně laděný interiér zjemňují elegantní materiály jako je kouřové sklo, jímž je opláštěná digestoř, kůže použitá na čele postele nebo černě mořená dýha na nábytku. Koupelnu rozzářily světla české značky Lasvit, interiér doplnily barové židle dánské designové značky Hay. Všechen ostatní nábytek je vytvořen na míru. SMLXL totiž zastává jasný názor, že byt není showroom. Klientovi se musí přizpůsobit na míru přesně dle jeho konkrétních potřeb. 


Interiér mezonetového bytu v Praze-Podolí, SMLXL/ Klára Valová, Eva Mohylová © KIVA


Interiér mezonetového bytu v Praze-Podolí, SMLXL/ Klára Valová, Eva Mohylová © KIVA