BIG postaví v Paříži výzkumné centrum

Pondělí, 5. Prosinec 2011 - 1:00
| Napsal:

Společnosti BIG a OFF vyhrávají soutěž na návrh Výzkumného centra univerzitního areálu Jussieu v Paříži

Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér BIG
Světadíl Evropa
Země Francie
Město Paříž
Užitná plocha 15 000.00m2

Společnost BIG spolu s pařížským architektonickým studiem OFF a dalšími odborníky - inženýry z Buro Happold, konzultanty z firmy Michel Forgue a s environmentálním inženýrem Franckem Bouttem – ti všichni tvoří vítězný tým návrhu nového výzkumného ústavu pro pařížskou Univerzitu Pierre a Marie Curie na Sorbonně.

Nový multidisciplinární výzkumný ústav Paris PARC, který se nachází mezi Arabským institutem (jehož autorem je architekt Jean Nouvel) a otevřeným zeleným parkem univerzitního areálu Jussieu Campus, se stane důležitým přírůstkem této lokality a podpoří mezinárodní věhlas a otevřenost přední francouzské univerzity pro vědu a lékařství. Tento nový projekt spojí akademiky a podnikatele, přičemž fyzicky i vizuálně sladí univerzitu s reliéfem Paříže. Vítězný tým byl oceněn pro nejlepší design z ostatních návrhů od MVRDV, Lipsky Rollet, Mario Cucinella a Peripherique.

Paris Parc se nachází na pohledové ose katedrály Notre Dame, mezi hustou zástavbou univerzitních budov z různých historických období. BIG navrhuje takovou stavební geometrii, která se přizpůsobí specifickým podmínkám přilehlého okolí a bude optimalizována pro denní světlo, výhled a dostupnost. Budova je odvrácena od přilehlých fasád, otevírá se směrem k náměstí Arabského Institutu a k parku a rozkládá se do veřejně přístupné střešní krajiny. Tato monumentální stavba je situovaná mezi významnými historickými univerzitními budovami, s nimiž vytváří harmonický celek.

"Jako urbanistický experiment je Paris PARC jakýmsi otiskem vlivů městského prostředí. PARC je zasazen do velmi hustě zastavěného prostředí. Z hlediska prostoru, pohybu veřejnosti a architektonických památek je koncipován jako jakási řetězová reakce na různé vnější i vnitřní síly působící na něj. Nadmutý tak, aby denní světlo a vzduch mohli pronikat do jádra stavby, stlačený tak, aby byl zajištěn sluneční svit a výhled pro sousedící učebny a koleje, zvednutý a dekomprimovaný tak, aby byl veřejnosti umožněn přístup z náměstí i z parku a nakonec skloněný tak, aby obyvatelům Paříže nabídl odraz nádherného panorama města a katedrály Notre Dame" říká Bjarke Ingels, autor projektu, BIG.

Denní světlo a průhledy mezi laboratořemi a kancelářemi poskytuje hlavní atrium, kde jsou kaskádovitě umístěny prostory určené k přátelským schůzkám. Ze schodiště vedoucího na veřejnou střešní terasu a do univerzitního klubu je možné sledovat provoz jednotlivých laboratoří, které jsou v celé budově rozděleny průhlednými stěnami. Horní patra mají panoramatické výhledy na Notre Dame a pařížský horizont.

"Navrhujeme budovu s optimálními podmínkami pro setkání a výměnu zkušeností mezi akademiky a návštěvníky objektu Paris PARC. Stavba jako vědecký inkubátor poskytne biologické prostředí pro pěstování kultur a sdílení nápadů - a to vše skrze interní spolupráci laboratoří a výzkumných pracovišť a také díky neformálním schůzkám a propojení této instituce s veřejným životem ve městě " říká Andreas Klok Pedersen, zodpovědný partner, BIG.

Projekt Paris PARC sjednocuje univerzitní areál Jussieus Campus s Paříží a stává se tak jakýmsi rozhraním mezi akademickým a městským životem. Velká panoramatická okna obohacují každodenní život budovy o tolik oblíbený pohled na katedrálu Notre Dame, zatímco hlavní průčelí směrem na náměstí je mírně nakloněno, takže zrcadlově obrácený obraz katedrály se stává viditelným pro běžného pozorovatele z náměstí a spojuje tak stavbu s tímto kultovním místem.

název Paris PARC
typ soutěž
klient UPMC University
velikost 15.000 m2
místo Paříž, Francie
umístění 1. cena
ateliér BIG zodpovědný partner: Bjarke Ingels, Andreas Klok Pedersen
vedoucí projektu: Daniel Sundlin
architekt: Gabrielle Nadeau
tým: Camille Crepin, Edouard Boisse, Tiina Liisa Juuti, Alexandre Carpentier
ateliér OFF zodpovědný partner: Manal Rachdi, Tanguy Vermet, Ute Rinnebach
vedoucí projektu: Daniel Colin, Antonio Rovira
tým: Akram Rachdi, Olfa Kamoon

Téma "Beton v architektuře" vzniká za podpory Speciálních produktů.

Barevný svět architektury.

Klíčová slova: